Gårdagens dåliga luft i Stockholm kom från Polen, säger Malin Täppefur, chef på SLB-analys. Foto: TT/SVT

Koleldning i Polen gav dålig luft i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens dåliga luft över Stockholm kom med en låg luftström som hade sitt ursprung i Polen. Det visar analyser.

I söndags mättes skyhöga partikelhalter upp i Stockholmsluften, som var sämre än den i Peking. Från början trodde man att den dåliga luften orsakades av vintertrafiken. Men snart kom misstanken om att det låg andra orsaker bakom och att den smutsiga luften kom från Europa.

Under måndagen kan SLB-analys, som mäter luften i Stockholm, bekräfta att föroreningarna kom söderifrån.

– Nu är det fastlagt att gårdagens dåliga luft kom med en låg luftström nära marken och som hade sitt ursprung i Polen, säger Malin Täppefur, chef på SLB-analys.

Många eldar med kol

I Polen eldar många med kol, inte minst för att värma sina hus under vintern. Enligt en rapport från Världshälsoorganisationen ligger 33 av EU:s 50 mest förorenade städer i Polen.

– Det har troligtvis varit mycket partiklar över Polen eftersom det varit kallt där. Det mesta av Polens elkraft kommer från kol, och normalt sett faller partiklarna ner, eftersom de är ganska tunga. Men den här gången har vi haft sådana luftströmmar och en sådan mängd partiklar att de kunnat ta sig upp till Sverige istället för att trilla ner i Östersjön, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT, och lägger till att det inte bara är Polen som släpper ut kol, utan även länder runtomkring,

Luftströmmar från Nordatlanten

Gårdagens dåliga luft mättes upp i alla mätstationer i hela regionen, även på ängar, vilket tydde på att det var mycket smutsig luft som kommit utifrån och inte bara från vägbanor.

Men vinden vred och idag blåser vindarna från Nordatlanten, och dagens värden ser mycket bättre ut.

– Idag har vi låga fina värden med vindar från Nordatlanten och Brittiska öarna, säger Malin Täppefur.

105 mikrogram per kubikmeter

Enligt Malin Täppefur så arbetar Stockholm stad med att hålla nere partikelhalterna. Gränsvärdet som ligger på 50 mikrogram per kubikmeter får överskridas totalt 35 dygn per år. Under söndagseftermiddagen mättes partikelhalterna upp till 105 mikrogram per kubikmeter.

Men Malin Täppefur avslutar med att säga gårdagen var ett undantagsfall.

 – Internationellt sett så har Stockholmsluften god kvalitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.