Näringsministern Mikael Damberg (S) vill se att fler bolag har kollektivavtal och tar nya podtaxibolaget Bzzt som gott exempel. Foto: SVT

Damberg efterlyser ”schyssta villkor” i transportbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Näringsministern Mikael Damberg vill se fler företag med bättre villkor för de anställda, inte minst inom transportbranschen. Som positivt exempel tar han det nya taxibolag som etablerat sig i Stockholm de senaste veckorna.

De senaste åren har det bland annat rapporterats om taxiförare som protesterar mot avsaknaden av kollektivavtal och garantilön, och även om matbud som cyklar på provision med låga och osäkra löner som följd.

Nu har ett nytt taxibolag dykt upp på Stockholms innerstadsgator, ett bolag som kör sina passagerare med eldrivna mopeder. Och företaget lyfts nu upp som ett positivt exempel av näringsministern, bland annat just för att det

har kollektivavtal.

Ser lojala förare

– Jag tycker det ska vara ordning och reda i Sverige. Det är viktigt att man både betalar skatter och avgifter som man ska, men också att man ger sina anställda schysta villkor. Om några inte gör det så drabbar det de seriösa aktörerna. Då kan de kanske inte konkurrera och då slår vi ut seriösa företag, säger Mikael Damberg.

Taxibolaget Bzzt säger att man ser stora fördelar med att ha ett kollektivavtal.

– Förarna känner sig mer trygga med anställningen och vi tror det kommer göra dem mer lojala. Det är också mycket som är reglerat redan från start och båda parter vet hur det fungerar, säger Örjan Jansson, produktchef och grundare av Bzzt.

”Politikerna ska hålla sig borta”

Även arbetsgivarorganisationen Transportföretagen tycker det är bra med kollektivavtal, jämfört med till exempel lagstiftning. Bland annat för att avtal är mer flexibla och snabbare kan omförhandlas än vad lagar kan.

– Vi är generellt sett positiva till kollektivavtalet. Det ger arbetsgivarna förutsägbarhet, det blir ordning och reda, och sist men inte minst så är det konkurrensneutralt, säger Mattias Dahl, vd på Transportföretagen. Samtidigt menar han att politikerna ska hålla fingrarna i styr.

– Det är bra att politikerna står bakom kollektivavtalet och den svenska modellen, men det är också viktigt att påminna politikerna om att i det ligger att de ska hålla sig borta från att reglera arbetsmarknaden med lagar och så vidare. Det ska vi parter ta hand om, säger Mattias Dahl.

– Det finns inslag av att politikerna börjar ge sig in på parternas område och tycker till om både det ena och det andra, som de faktiskt inte ska göra, fortsätter han.

”Viktigt att tänka sig för som konsument”

Näringsministern Mikael Damberg håller med om att det är viktigt att arbetsmarknadens parter är ansvariga för villkor på arbetsmarknanden.

– Det innebär att regeringen inte bör lagstifta eller lägga sig i för mycket, men jag tror att det är viktigt att man som konsument faktiskt tänker sig för lite grann innan man går på restaurang eller handlar trafiktjänster, så att man gör det på schysta villkor, säger Mikael Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.