En misstänkt bedragare som varit hemma hos en äldre man och bytt hans dammsugarfilter eftersöks av polisen Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dammsugarbedragare försökte lura äldre man

Publicerad

En äldre man i Skarpnäck blev utsatt för bedrägeriförsök. Bedragaren påstod att han skulle utföra ett filterbyte och efter att den äldre mannen betalade i en kortläsare upptäckte han att en summa på flera tusen kronor hade reserverats från hans konto.

En äldre man i Skarpnäck i södra Stockholm fick ett samtal från en man som sade att han jobbar för ett företag och att han ska komma förbi och byta åldringens dammsugarfilter. Den uppringde accepterade och när filterbytet gjorts bad besökaren honom att betala i en kortläsare innan han avlägsnade sig. Men efter en stund upptäckte åldringen att en summa på flera tusen kronor hade reserverats från hans konto.

– Det är väldigt fräckt och upprörande, säger Anna Westberg, polisens presstalesperson, till TT.

Den misstänkte gärningsmannen beskrivs vara mellan 30 och 35 år gammal.

Enligt Westberg har flera liknande bedrägerier eller bedrägeriförsök anmälts i södra Stockholm, där just frågor om dammsugare använts för att närma sig offren.

– Det är uppskattningsvis drygt ett tiotal ärenden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.