Danderyds kommunalråd Olle Reichenberg vill ha tiggeriförbud. Foto: TT

Danderyd vill förbjuda tiggeri

Publicerad

Danderyd, en av Sveriges rikaste kommuner, norr om Stockholm, vill förbjuda tiggeri på utvalda platser. Nu skriver kommunstyrelsen till regeringen och ber om en lagändring.

Tiggeri är ett problem i flera kommuner, det säger kommunstyrelsens ordförande i Danderyds kommun, Olle Reichenberg (M). Under måndagen fattade kommunstyrelsen beslut om att tillskriva regeringen om en lagändring som möjliggör för kommunerna att själva reglera frågan om tiggeri i sina lokala föreskrifter.

– Jag har en känsla av att det är ett stort problem i många kommuner oavsett politiskt styre. Regeringen har under ett antal år suttit med armarna i kors och inte gjort någonting, säger Olle Reichenberg (M).

Har problemen eskalerat?

– Det är vare sig mer eller mindre, men det är ett problem. Framför allt väcker det en otrygghet hos många kommuninvånare i Danderyd. De frågar sig varför vi inte agerar, nu väljer vi att göra det.

”Otryggt på återvinningscentraler”

Vilka platser där tiggeri kan komma att förbjudas är oklart. Men Reichenberg pekar ut två platser som anses vara extra utsatta.

– Det får vi utreda, men några exempel är lokala torgbildningar och återvinningscentraler. Jag har träffat de som helt har slutat att gå till återvinningscentraler eftersom man upplever att det är olustigt att gå dit. Då har man ett problem.

Vill ändra ordningslagen

I Vellinge kommun i Skåne röstade kommunfullmäktige i september för ett tiggeriförbud men det stoppades en månad senare av länsstyrelsen med motiveringen att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen. Trots det hoppas Danderyds kommun på att få gehör från regeringen.

– Vellinge kommuns initiativ var bra, men att länstyrelsen stoppade deras beslut visar att det krävs en lagändring på nationell nivå. Det är därför Danderyd istället skriver direkt till de som kan ta initiativ, regeringen.

Innan jul ska skrivelsen till regeringen skickas.

Rika kommuner

Både Danderyd och Vellinge är två av landets rikaste kommuner, enligt en undersökning gjord av Dagens Samhälle. Enligt undersökningen växer klyftorna i samhället och hela åtta av tio av landets rikaste kommuner finns i Stockholm.

Störst andel rika har Danderyd med 36,6 procent 2015. Vellinge kommun har respektive 17,9 procent vilket gör kommunen till den näst rikaste i Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer