Stor tillgång till illegala vapen. Foto: TT

Därför ökar skjutningarna

Uppdaterad
Publicerad

Unga, lättkränkta män och en stor tillgång till vapen. Så förklaras den ökande mängden skjutningar i kriminella miljöer.

Samtidigt görs få vapenbeslag. Hittills i år har tullen bara tagit 29 skjutvapen.

Experter ger två förklaringar till att allt fler unga män skjuts till döds:

  1. Lättkränkthet i kriminella miljöer, där minsta oförrätt kan provocera fram dödligt våld.
  2. Den stora tillgången till illegala skjutvapen.

– Helt uppenbart finns det för mycket vapen där ute som inte är tagna i beslag, säger Emil Eisersjö, sektionschef på underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning.

För få beslag

Från januari till och med augusti i år inträffade, enligt polisen, 202 skottlossningar i hela landet. Ändå beslagtog tullen bara 29 skjutvapen under perioden.

Hur mycket illegala vapen som finns i Sverige vet ingen. Mörkertalet är troligen stort. Tullen beslagtog totalt 53 skjutvapen förra året. Polisens beslagsstatistik är högre, 823 handeldvapen under 2016.

Polisen beslagtar för lite

– Jag tycker att det är för få, säger Emil Eisersjö.

Han menar att i princip vem som helst kan skaffa ett skjutvapen. Det bara är postgången som avgör hur lång tid det tar för en person att beväpna sig.

– För tio år sedan behövde du kontakter för att skaffa ett vapen. I dag behöver du inte ens en normalbegåvad internetkunskap. Risken att åka fast finns, men den är inte tillräckligt stor och den avskräcker inte tillräckligt mycket, säger han.

Skärpta straff

På detta svarar regeringen med skärpta straff mot vapenbrott, bland annat ska den som grips med ett skarpladdat vapen i princip alltid häktas.

– Det kommer att vara en viktig möjlighet för polisen när de arbetar framöver, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Hon pekar även på att regeringen i budgeten har stärkt resurserna till Tullverket för ökade kontroller vid gränserna.

De illegala vapnen

De illegala vapen som säljs i Sverige kan grovt sett delas in i två grupper: Modifierade vapen som ursprungligen inte är avsedda att användas som skjutvapen, och skjutklara vapen som smugglas in i landet.

Start- och gaspistoler och så kallade pluggade vapen säljs lagligt i många länder, utan krav på vapen licens. Vapnen görs med relativt enkla medel om till dödliga skjutvapen.

Bland de skjutklara vapnen finns militära vapen från tidigare konflikområden, men också polisiära vapen, jakt- och sportvapen. De smugglas in skjutklara från områden där det finns stora mängder vapen, eller beställs hela eller i delar från länder där det är enkelt att köpa vapen lagligt.

Priset på gatan varierar mellan olika vapen. En fabriksny automatpistol typ Glock kostar runt 15 000 kronor. En automatkarbin typ AK47 15 000-20 000 kronor. Enklare pistoler, ofta av äldre militär modell betingar ett pris på några tusenlappar, vilket även gäller ombyggda start- och gaspistoler

Källa: Tullverket, Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.