Trots att männen förekommer i åtminstone tre mordutredningar har ingen av dem dömts för mord. Foto: SVT

Fyra män misstänks för de grövsta brotten i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningen då en ung man skadades i Rinkeby i måndags är ännu ett i raden av grova våldsbrott som har kopplingar till fyra unga män från Rinkeby – fyra män som förekommer i mängder av brottsutredningar.

De är bara mellan 19 och 21 år gamla – ändå har de varit aktuella i utredningar om allt från dubbelmordet på ett café i Rinkeby förra året till mordet på en parkering i Boländerna i Uppsala i år. Och mannen som sköts i Rinkeby i måndags ingår i deras bekantskapskrets.

Saknar vittnen som vågar berätta

Ett par månader efter attentatet på caféet grep polisens piketgrupp de fyra männen under dramatiska former mitt i Stockholms city. Men nyligen lades hela utredningen ner för att ingen vågar vittna mot de som utförde dubbelmordet.

– I slutändan så handlar det om att vi behöver ha vittnesmål från vanliga människor som berättar om vad som har hänt. Utan deras hjälp så är vi chanslösa, säger Hanif Azizi, områdespolis i Rinkeby.

Nekar till anklagelser

En annan mordutredning där de fyra Rinkebymännens namn förekommer är mordet på en 18-åring i maj i Järfälla. Och i utredningen om mordet på parkeringen i Uppsala häktades två av de fyra männen förra veckan. Men de hävdar att de är oskyldiga. I onsdags släpptes en av männen.

– Min klient förnekar att han ska ha gjort sig skyldig till någonting. Han har ingen inblandning i det, säger Anton Strand, 21-åringens advokat. 

Dömda tidigare

De fyra har vuxit upp tillsamman i Rinkeby. En 21-åring är dömd för narkotikabrott, grov misshandel och grov stöld. Den andre 21-åringen är misstänkt för mordet i Uppsala och han är dömd för narkotikabrott och medhjälp till rån.

20-åringen som också är misstänkt för mordet i Uppsala är dömd för grov stöld och narkotikabrott. Och den yngsta av de fyra, 19-åringen, har dömts för misshandel, rån och narkotikabrott.

Barn känner oro

–  I förra veckan besökte jag en skolklass, där elever kände en oro över de här personerna. Och det är tragiskt att barn ska behöva gå omkring och känna den här rädslan. Det är ett misslyckande för samhället, Hanif Azizi, områdespolis i Rinkeby.

Att de alla tillhör ett ganska slutet etniskt parallellsamhälle med samma språk och kultur har inte gjort det enklare för polis och socialtjänst, menar källor vi talat med. De säger också att just de här fyra misstänks ha som uppgift att utföra beställningsjobb i hot, misshandel och mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.