”Problemet är att de inte pratat med varann”

Uppdaterad
Publicerad

Klocktornet i norra stationsområdet revs trots att ledamöterna i Stockholms kommunfullmäktige fattat beslut om att det skulle bevaras. Nu vill Socialdemokraterna att stadens revisorer granskar både hanteringen och ansvarsfrågan. 

På gränsen mellan Solna och Vasastan ska bygget av den nya stadsdelen Hagastaden ta form. Först måste vissa byggnader på Norra stationsområdet rivas. Men en av dem, det gamla klocktornet  på ”expeditionshuset för avgående gods” skulle bevaras. Om inte där så någon annan stans. Det var ledamöterna i kommunfullmäktige överens om, även om det inte fanns med i detaljplanen. 

”Klocktornet kan dock sparas”

Så här står det i beslutet från Kommunfullmäktige den 24 februari 2010:

”Det gamla stationshuset, ”Klockhuset”, ryms inte inom stadsdelens nya plan. Själva klocktornet kan dock sparas och bör bevaras på lämplig plats inom planområdet.”  

Men så plötsligt en morgon, den 14 februari i år, sprängdes den kulturhistoriskt intressanta byggnaden i bitar. Ingen av de två ansvariga borgarråden lyckades då förklarar för ABC hur det kunde bli så här.

Den ena, stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) hänvisade till mailsvar från sin pressekreterare: ”Jag hade gärna bevarat huset. Dessvärre är huset bortritat ur den gällande detaljplanen” skriver Kevius bland annat.

Den andra, fastighetsborggarådet Madeleine Sjöstedt (FP) var bestört:

”Närmast en skandal”

– Det är väldigt olyckligt och närmast en skandal att man inte följt kommunfullmäktiges beslut, sa Madeleine Sjöstedt bland annat.   

Enligt oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S) är det uppenbart att de inte pratat med varandra.

Är det vanligt at politiker inte talar med varann?

– Nej tack och lov inte i den hör stan, säger oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S)

Det ansvariga stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) ville inte svara på ABCs frågor idag heller utan hänvisar till det tidigare mailet samt till tjänstemän på exploateringskontoret.

– Jag vet inte varför men en gissning är att hon tror att det hela kan rinna ut i sanden,säger Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Kan man förvänta sig att politiker alltid ställer upp på medias frågor?

-Ja! Det är en viktig del i vårt förhållande till politik, där medborgare får kontakt och bildar sin uppfattning genom medier, säger Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap

Begär granskning

Frågan är hur vi ska få reda på vem som bär ansvar för rivningen av Klocktornet. Oppositionen upprörs över hanteringen och föreslår nu att stadens revisorer granskar hanteringen och ansvarsfrågan. 

– Vi får låta revisorerna titta på det här, säger oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.