Foto: TT

De tar hela smällen när SL sparar

Uppdaterad
Publicerad

Ett fåtal kommuner drabbas av hela SL:s miljonbesparing. Orsaken är att SL avtalat bort möjligheten till en jämnare fördelning över länet.

Det är sedan tidigare känt att SL ska spara 100 miljoner kronor på länets busstrafik. Trafikförvaltningens förklaring har varit att man skär ner där det anses påverka resandet minst. Men det är inte hela sanningen, skriver tidningen Mitti.

Det är några fåtal områden som tar nästan hela smällen. Söderort påverkas och 19 linjer i Ekerö och tio i Norrtälje liksaså.

Samtidigt klarar sig Tyresö, Lidingö och många andra kommuner undan nästan helt och hållet.

”Slaktar där man kan”

Anledningen ska vara de avtal som SL har skrivit med bussbolagen.

De nyare avtalen ger företagen större möjlighet att själva bestämma utbudet, medan de äldre avtalen ger SL större rätt att gå in och bestämma.

– Nu får man slakta trafiken på de platser man kan, säger en källa till Mitti.

SL bekräftar

Sara Catoni, trafikdirektör på SL bekräftar att trafikförvaltningen bara utrett besparingar i områden med den äldre avtalsmodellen.

– Vi har de avtal och förutsättningar vi har och i de nyare avtalen är det trafikutövarens uppgift att själv effektivisera trafiken utifrån resandet, säger Sara Catoni till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SL drar ner på busstrafiken

Mer i ämnet