Lucas Johansson och Rebecca Hundt tränar på Resarö bollplan, där den lokala fotbollsklubben vill lägga miljövänligt konstgräs. Hör hur klubben ska få ihop de fem miljoner kronor som krävs. Foto: Pia Heick/SVT

Klubben skramlar till konstgräsplan i Vaxholm – när kommunen inte betalar

Publicerad

Vaxholms kommun har nobbat den lokala fotbollsklubbens önskemål om en ny konstgräsplan. Nu har IFK Vaxholm beslutat sig för att själv försöka få ihop de fem miljoner kronor som behövs för att lägga miljövänligt konstgräs på Resarö bollplan.

I Vaxholm med knappt 12 000 invånare är fotbollsintresset stort – den lokala klubben har över 800 medlemmar. Men det är svårt hitta träningstider till alla eftersom det bara finns en enda konstgräsplan i kommunen.

– Enligt jämförande statistik över hur många konstgräsplaner det finns per 1 000 invånare så hamnar Vaxholms kommun i absoluta bottenskiktet, säger Mattias Bedding som är ordförande för IFK Vaxholm.

Mattias Bedding tycker att en kommun som Vaxholm borde ha råd att anlägga ytterligare en konstgräsplan. Foto: Frida Claesson/SVT

Fem miljoner kronor

I över tio år har IFK Vaxholm kämpat för att få kommunen att anlägga ytterligare en konstgräsplan. Nu har klubben bestämt sig för att själv rusta upp grusplanen på Resarö – för fem miljoner kronor.

Här svarar kommunstyrelsens ordförande på varför kommunen inte kan betala för ytterligare en konstgräsplan:

Vill slippa blodiga knän

12-åriga Rebecca Hundt, som tränar med IFK Vaxholm flera gånger i veckan, längtar efter att få spela på konstgräs.

– På en grusplan är det antingen dammigt eller geggigt. Och så skrapar man upp knän och armbågar när man trillar.

Rebecca Hundt. Foto: Frida Claesson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.