• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De vill stoppa ombildningar i söderort Foto: SVT

De vill stoppa ombildningar i söderort

Publicerad

Nätverket ”127- tillhör oss” vill övertala invånarna i Skärholmen och Sätra att inte gå med på utförsäljningen av allmännyttan. De menar att ensamstående, låginkomsttagare och personer med osäkra anställningar kommer att drabbas hårt av ombildningarna.

– Många kommer inte att ha råd att köpa sina lägenheter, vart ska de istället ta vägen? Vi känner oss oroliga över att människor inte har den korrekta informationen om vad ombildningar egentligen innebär, det handlar om vår trygghet, säger Sätrabon Paloma W Varelamontes som är talesperson för 127.

Genom att dela ut flygblad och protestera mot ombildningar på bland annat stadsdelsnämndens möte hoppas de kunna övertala söderortsborna att inte gå med på ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter. De tillbakavisar politikernas argument i det blågröna styret om att fler ska få möjlighet till att göra en bostadskarriär och att ombildningar ska främja integrationen. Istället menar nätverket att ombildningar inte platsar i området då många av invånarna är låginkomsttagare med osäkra anställningar.

Se klippet och hör hur de resonerar kring bostadskarriär.

SVT rapporterade · Miljonprogrammet 50 år senare

Vad tänker ni om miljonprommets bostäder i Stockholm? Har ni lösningar på bristen på bostäder eller förslag till politikerna kring bostadsfrågor? Skriv till oss om era åsikter och erfarenheter.
10.45
Trodde aldrig att sossarna skulle sjunka så lågt, sälja ut allmännyttan är idiotiskt.
Socialdemokraterna i Stockholms stad är dock motståndare till dessa ombildningar. Majoriteten bestående av M, MP, L, KD och C är de som driver på.
11.29
Det är bra att ni tydliggör vilka som är för och emot förslaget, många Stockholmare vet inte vem som styr Stockholmstad.
Är emot ombildning men förstår behovet av variera bostadformer på samma stadsdel om vi ska bryta segregationen. Tyvärr har många boende i dessa områden inte dom ekonomiska förutsättningar till att köpa en bostad. Hyresrätter ger alla möjlighet till tak över huvudet till rimlig pris!
11.29
Med tanke på att många av dessa hus lär behöva stambytas inom en hyfsad snar framtid känns utförsäljningen som ett sätt för de allmännyttiga bolagen att lämpa över denna, ofta stora kostnad, på kommande bostadsrättsföreningar och nuvarande hyresgäster.
11.30
Det en ombildning gör i praktiken är att man gör folk hemlösa. Jag själv hade en hyresrätt i centrala Göteborg i 23 år. Nya grannar flyttade in i huset och bildade en bostadsrättsförening för att på så sätt få bort oss som ville ha kvar hyresrätten som bostadsform. De var också aktiva i hyresgästföreningen. Utfrysning, mobbning och trakasserier gjorde att vi gamla hyresgäster till slut drevs bort. Jag blev själv hemlös på det sättet för några år sedan, och jag fick flytta till en helt annan del av landet, fick mitt liv fullständigt raserat. När hyresrätter är så otillräckligt få som idag, borde det vara förbjudet med ombildningar. En tvingande lag borde finnas för detta, samt att också bygga billiga hyresrätter. Hyresvärdarna skulle inte heller få ställa krav på hyresgäster ang. inkomst och skulder, det gör i sig att många aldrig kommer in i bostadskön och får chans till en bostad.Varför går bostadskrisen aldrig att lösa?
11.46
Många är besvikna på Miljöpartiet som innan valet lovade att inte ombilda några lägenheter. Folk är rejält oroliga nu när de vikt ner sig. Jag hoppas att dom tar sitt förnuft till fånga och försöker stoppa dessa planer
12.59
vi behöver ha kvar hyresrätter i Stockholm. Alla kan inte köpa sina lägenheter, det måste finnas valmöjligheter vilken boendeform människor vill ha.
12.59
I vissa områden uppger politikerna att det endast handlar om ett litet antal hyresrätter som kan ombildas. "Det handlar om max 38 lägenheter i Sätra och 240 i Skärholmen som kan ombildas, sa Sara Grolander (MP)." (ur lokaltidningen Skärholmen Direkt, 29 mars)

Varför ska man då överhuvudtaget ombilda? Vad kommer det att tillföra mer än att skapa oro bland hyresgästerna? Om upplåtelseformen på 38 lägenheter är så viktig, bygg istället 38 bostadsrätter i dessa områden istället för att ombilda de få relativt billiga hyresrätter som finns kvar i staden.
13.00
Mycket bra förslag. Ombildningar i förorten motverkar ghettofiering och gör att de boende tar mer ansvar för sina lägenheter och fastigheter, men även för sin närmiljö.

Kommuner ska inte slösa skattepengar på att bygga kraftigt subventionerade hyresrätter åt folk som mycket väl skulle klara att betala, de ska ordna boende åt de svagaste som inget har.
13.02
Informationen om de här ombildningarna har varit mycket bristfälliga. Många i de här berörda områdena har invandrarbakgrund. Troligen har många inte förstått de intresseanmälningar för ombildning som de skrivit på. Det förekommer också mycket fusk i samband med ombildningar. Om bostadsrättsföreningen skickat in en intresseanmälan för ombildning så borde den kontrolleras. Alla hyresgästerna borde kontakta hyresbolaget och kontrollera så att inget fusk skett och ingen skrivit att några hyresgäster vill ombilda som inte vill det. De hyresgäster som har ändrat sig borde också kontakta hyresbolaget och klargöra det innan hyresbolaget tagit beslut om intresseanmälan. Allt som gäller ombildningarna borde gå korrekt till.
13.02
Många ser ett köp av en bostadsrätt som en investering som samtigt ger ett attraktivt boende. När blev det attraktivt att bo i ett miljonprogram? Många som idag bor i miljonprogramsområden är bidragsberoende även om de skulle ha haft medel att investera så måste de först sälja sin bostadsrätt för att kunna få försörjningsstöd. Tanken är nog att dessa områden ska gentrifigeras genom att personer med en bättre ekonomi ska fås att investera i ett boende där alltså ska bostadsbristen tvinga in nya grupper till de oaktraktiva områdena. Vart har man tänkt att samhällets olycksbarn då ska flytta?
13.30
Eller är tanken med ombildningen att nya grupper ska skuldsätta sig så att bankerna kan skapa nya pengar som förs in i ekonomin så samhället kan hanka sig fram i ytterligare några år?
13.31
Valfrihet är inget fel . Vill/kan man inte köpa så gör man inte det.
Personligen tycker jag att egenägd bostad värnas mer -
egna pengar är viktigare att ansvara och skydda .
Motsatsen gäller hyresrätt som "hyresvärden får fixa till
när det blir nåt fel -det skall inte jag ansvara för..."
13.31
Lika dåligt som förra gången ni hade chat om detta nyligen. Om det saknas billiga hyresrätter varför tillåter man all byggnation av dyra bostadsrätter och försöker sälja ut de få billiga befintliga hyresrätterna som finns? Så sjukt dålig politik att alla borde på sparken.
13.37
Vad fyller det för nytta? Det är rent verklighetsfrånvänt att börja prata om ”bostadskarriär” i områden med hög andel arbetslöshet och bidragsberoende. Exakt vilken bostadskarriär ska en person med bidrag göra?

Dessutom svajar hela bostadsmarknaden. Är det då rätt läge att köpa loss en lägenhet och sedan bli inläst med stora skulder för att man inte kan sälja den? I ett område med socioekonomisk utsatthet...

De här områdena behöver andra insatser och reformer än prat om bostadskarriär och snabba klipp a la Mr Kotlettfrilla.

Här är kraven för ombildning

Visa
  • Över hälften av de boende måste teckna intresse för att bostadsbolaget ska genomföra en värdering och lämna ett erbjudande.
  • Minst hälften måste förbinda sig att köpa sin lägenhet.
  • För att ombildningen sedan ska kunna genomföras krävs att två tredjedelar röstar ja på köpestämman.

Källa: Stockholms stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljonprogrammet

Mer i ämnet