Foto: Privat

Demonstration till stöd för fängslade HDP-politiker

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen demonstrerade hundratals personer i Stockholm mot fängslandet av prokurdiska HDP-politiker. Demonstranterna krävde att Europa ska sätta press på Turkiet.

Demonstranten Leyla Aksoy som är aktiv inom kurdiska frågor i Stockholm hoppas som många andra av de demonstranterna att den svenska regeringen ska ta en tydligare ställning mot den turkiska staten.

– Jag vill att regeringen ska frysa relationerna till en stat som nu beter sig som en diktatur. Erdogan använder flyktingavtalet mellan EU och Turkiet som ett hot. Ställer man demokratiska krav hotar han med att öppna gränsen.

Hon är även orolig för sina anhöriga i Turkiet, att de ska gripas eller bli av med jobbet.

– Många av mina släktingar är lärare och de har redan blivit av med sina jobb av den enkla anledningen att de är kurder, säger hon.

Partiledarna gripna

Nio parlamentariker från det prokurdiska oppositionspartiet Folkens demokratiska parti (HDP) greps under natten mot fredag av turkisk polis för att inte ha velat vittna om brott kopplade till ”terroristpropaganda”, uppger partiets advokater. Senare under dagen greps ytterligare två personer med kopplingar till HDP, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Även partiledarna Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag har gripits. Selahattin Demirtas greps i sitt hem i Diyarbakir i sydöstra Turkiet medan Figen Yüksekdag greps i huvudstaden Ankara inom ramarna för utredning kring terrorbrott, uppger tidningen Hurriyet och tv-kanalen NTV.

Polisbevakning

Demonstranterna samlades vid Humlegården och gick till Sergels torg. Polisen har varit på plats och följt dagens demonstrationer.

– Det har varit väldigt lugnt, vi har haft grönt läge. Det har varit mycket folk så vårt jobb handlar mest om att hålla ordning. Däremot avlägsnade vi en person som störde den allmänna ordningen, säger Eva Nilsson, polisens pressinformatör.

Ökade motsättningar

Flera av dagens demonstranter vittnar om att stämningen mellan olika grupper med rötter i Turkiet försämrats i Sverige. Till exempel i början av året sköts en man i samband med en prokurdisk demonstration i Fittja och både turkiska och kurdiska föreningslokaler har attackerats. Trots att inga gärningsmän gripits för dåden är det många i demonstrationståget som tror att attackerna kan ha varit politiskt motiverade.

– Svenskkurder och svenskturkar har helt tagit avstånd från varandra. På sociala medier märker motsättningarna mellan olika grupper som tydligast, där kan det vara en riktigt hätsk stämning, säger Leyla Aksoy.

En man från en turkisk kulturförening i Stockholm som vill vara anonym menar dock att stämningen mellan svenskturkar och svenskkurder blivit bättre. Det är också anledningen till att han väljer att vara anonym.

– Det har lugnat ner sig här. Men går jag ut med mitt namn kan det ge oss huvudvärk i framtiden. Jag vill inte klia på gamla sår. I mitt område är vi vänner, turkar och kurder, vi hälsar på varandra, går på varandras bröllop. Jag hoppas bara att vänligheten håller i sig, annars kommer våra barn lida, säger han.

”Inte Erdogan som gripit dem”

Föreningen som mannen är aktiv inom står inte bakom polisens gripanden av HDP-politiker. Han menar att gripandena i Turkiet skapat en orolig stämning inom föreningen.

– Vi mår jättedåligt över det som sker i Turkiet, att de bråkar med varandra. Mitt folk lider, men vi kan inte göra mycket här. Det är synd att de grips, men frågan är varför. Nu är det upp till rätten att avgöra om de som gripits är skyldiga till någonting. Jag håller inte med om allting som Erdogan står bakom, men det är inte Erdogan som har gripit de här personerna, han är inte polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.