Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Demonstrerande lärare samlades idag på Sergels torg och marscherade sedan mot Mynttorget. Foto: Sanna Lüning, sVT

Demonstrerande lärare kräver bättre arbetsvillkor

Uppdaterad
Publicerad

Förskoleuppropet och läraruppropet samlade idag tusentals lärare som protesterade mot vad de anser är dåliga arbetsförhållandena i skolan.

Förskollärare, barnskötare, fritidspedagoger, syo-konsulenter och lärare samlades på lördagen på Sergels torg för att sedan marschera mot Mynttorget i Gamla stan. Uppropet som samlat de olika grupperna manifesterade mot besparingar och nerdragningar i förskolan och skolan.

Läraren Laura Wey som är lärare säger att hon tycker att barngrupperna i skolan är för stora. Foto: SVT

– Det är viktigt att vi står upp för oss själva. Det behövs göras något åt de stora klasserna i skolan, så att vi orkar jobba till pensionen, säger Laura Wey som är lärare.

– Det får vara nog nu. Politikerna måste göra något åt barngruppernas storlek och den ökade arbetsbelastningen. säger Monica Lindström, förskollärare från Karlstad som också är en av upphovsmakarna bakom Förskoleuppropet.

Monica Lindström, förskollärare från Karlstad. Foto: Sanna Lüning

Enligt lärarnas båda fackförbund har nio av tio kommuner dragit ner på skolbudgeterna i år. På flera platser i landet har det hållits liknande demonstrationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer