Den nya glesbygden: Gamla stan

Publicerad

Gamla stan i Stockholm håller på att förvandlas till en sorts glesbygd med nedlagda butiker och krympande service. Det hävdar politiker som vill ta ett samlat grepp om framtiden för Stockholms äldsta stadsdel.

Dalahästar och julmarknader. Landslagströjor och älgar i porslin.

Gamla stan är ett eldorado för turister på jakt efter svenska minnen. Var tredje affär på Västerlånggatan är en souvenirbutik.

Så – hur är det då att bo i denna turisternas stadsdel. Nja, inte helt oproblematiskt.

– För 30 år sedan när jag flyttade hit så fanns det färgaffärer, järnaffärer, flera matbutiker. Det här är ju en utveckling som handlar om att hela stadsdelen är lämnad vind för våg tror jag, säger Birgitta Sandström Lagercrantz.

Vårdcentralen är borta – biblioteket är nedläggningshotat – och Systembolaget läggs ned vid årsskiftet.

Gamla stan har blivit en bortglömd stadsdel. Det menar åtminstone socialdemokraternas Anders Göransson – vice ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd, dit Gamla stan hör. Därför föreslår han nu ett medborgarmöte för att samla upp utvecklingen.

– Vi vill se hur vi på politisk väg kan se hur vi kan understödja de som bor här. Gamla stan är en mycket fin stadsdel, men också en turiststadsdel. Det är bra att det kommer hit turister, men det måste också vara en bra stadsdel för de som bor här, därför är det viktigt att det finns en grundläggande service, säger Anders Göransson (S).

Skönhetsrådet är inne på stamma spår. De ser gärna att en arbetsgrupp tillsätts – för att damma av den policy som finns för Gamla stan. För att se till att Gamla stan även i framtiden blir en stadsdel som både får leva – och som går att leva i.

Hur är det då för de som faktiskt bor i Gamla stan?

– Jag tycker att det är förfärligt, säger Karin Lindeberg. Vi har ju ingenting kvar här snart. Det är mycket sådana här prydnadssaker, inga nyttigheter direkt.

– Det är ju inget problem i sig att det finns mycket turister, utan tvärtom, det är ju kul. Men det vore ju kul för dem om det fanns något genuint att titta på och trevliga butiker att handla i, säger Birgitta Sandström Lagercrantz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer