Visa alla (3)

Utvisningshotade familjen Gofforov från Uzbekistan får stanna

Publicerad

I januari beslutade Migrationsverket att utvisa familjen Gofforov. Sonen Timur, 12 hade då bott i Sverige i nästan hela sitt liv.
Nu upphäver Migrationsdomstolen beslutet.

Det finns inte längre någon konflikt kring familjen Gofforovs uppehållstillstånd. I början på mars yttrade sig Migrationsverket till domstolen och drog då tillbaka sitt krav på att familjen skulle utvisas till Uzbekistan. Så här skrev Migrationsverket:

De formella kraven för uppehållstillstånd för arbete är uppfyllda och Migrationsverket anser att beslutet om återreseförbud bör upphävas. Familjen bör därför beviljas uppehållstillstånd

Återreseförbudet upphävt

Familjen är, som vi berättat tidigare, väl etablerad i Sverige. De har bott i Sverige i tio år, båda föräldrarna har arbete och familjen bor i en bostadsrättslägenhet. Yngste sonen Sardor, 9 år, är född här medan hans bror Timur, 12 år, var två år när han kom till Sverige. Lärare och elever på skolan har protesterat mot utvisningshotet.

Deras ärende hos Migrationsverket sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan under 2009 fick familjen sitt första avvisningsbeslut. Sedan följer en lång räcka beslut och överklaganden. Den slutliga stötestenen var att Migrationsverket meddelade ett så kallat återreseförbud som formellt hindrar att familjen kan få stanna. Detta återreseförbud är nu upphävt. Nu har också besked kommit från Migrationsdomstolen att det tidigare utvisningsbeslutet är upphävt.

Främlingspass

Det som nu måste ordnas för att familjen ska få stanna är att sönerna, som saknar pass, ska beviljas främlingspass. Det kan inte domstolen besluta om, men däremot Migrationsverket. Detta är det enda hinder för att de skulle få stanna då Migrationsverket redan beslutat om att familjen bör få uppehållstillstånd.

Familjen advokat, Katrin Eisen ser positivt på domstolens besked.

– Eftersom frågan om uppehållstillstånd inte längre är föremål för tvist ska det mycket till för att Migrationsverket ska förvägra pojkarna främlingspass. Med all sannolikhet kommer familjen få stanna med arbetstillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer