Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jacob Broms berätta om varför han tycker att fler bör lära sig att stoppa en allvarlig blödning. Foto: Jasmine Gestblom/SVT

Nytt utbildningsprojekt på SÖS ska rädda fler liv

Uppdaterad
Publicerad

På bara några minuter kan en person blöda ihjäl. Ett sätt att vinna livsviktig tid är att identifiera och stoppa en allvarlig blödning tidigt. Därför startade narkosläkare Jacob Broms utbildningen Stoppa blödningen på Södersjukhuset, som ska se till att fler vet hur man ska agera när det väl gäller.

Årligen dör runt 3 000 personer utanför sjukhus i Sverige, enligt narkosläkaren Jacob Broms på Södersjukhuset, till följd av någon form av olycka. Hur många av dem som blöder ihjäl är svårt att säga men fler skulle ha en bättre chans att överleva om en allvarlig blödning stoppas redan innan sjukvårdspersonal når fram, menar Broms. Därför hoppas han att utbildningen Stoppa blödningen även kan ges till allmänheten i framtiden.

– Jag tror att många vill lära sig för att kunna agera om det händer. På platser där det inte är lätt att få tag på en ambulans på kort varsel måste man köpa sig tid, säger Broms.

Amerikanskt föregångare

Stoppa blödningen bygger på det amerikanska konceptet ”Stop the Bleed” som startades för att lära civilsamhället i USA grundläggande förstahjälpen för att stoppa en livsfarlig blödning.

– De såg att det fanns ett stort behov vid stora händelser som terrorattentat och skolskjutningar där många skadas, säger Broms. 

Hör Jacob Broms berätta mer om utbildningen i videon, men för vissa kan bilderna vara för magstarka – även om det är fejkblod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer