Danderydseleverna: Ecstasy och kokain är väldigt vanligt här

Uppdaterad
Publicerad

Narkotika är vardag för tonåringarna i Danderyd. Eleverna beskriver hur droger används öppet på hemmafester och att polisen aldrig kommer och stör. Agnes berättar att hon har sett att ecstasy finns tillgängligt att köpa på sociala medier.
– Bara på Instagram finns det hur många sidor som helst, säger hon.

Samtliga tonåringar som vi träffar i korridorerna på Danderyds gymnasium har sett tunga droger användas på hemmafester det senaste året. Och det är mer regel än undantag, berättar de.

– Det är vanligare att det förekommer än att det inte förekommer, säger Philip.

Philip får medhåll från sina skolkamrater.

– Det är lika lätt att få tag på narkotika som att få tag i smuggelsprit, säger Mikael.

Danderyd värst

Ungdomarna bekräftar bilden som man får av Brottsförebyggande rådets rapport tidigare i mars. Där står det att Danderyd är den kommun där det är lättast för ungdomarna att få tag i narkotika. Det är också den kommun där flest ungdomar uppger att de provat på droger.

Att röka hasch är ute

Vilka droger har ni själva sett förekomma på fester?

– Ecstasy har varit väldigt vanligt nu, och kokain, säger Klara.

– Att röka på är ju lite ute nu känns det som, säger Agnes.

– Jag skulle säga att det är vanligare att det förekommer narkotika på festerna än att det inte förekommer, absolut. Det utvecklas mot tyngre droger som kokain och amfetamin, säger Philip.

Langare fixar

Gymnasieeleverna berättar att det vanligaste är att man har en langare som fixar drogerna åt en, som man ringer eller sms:ar med.

– Det är jättelätt, säger Philip.

Drogerna används på hemmafester när villorna står tomma för att föräldrarna är bortresta, berättar eleverna.

Lärarna maktlösa

Skolan är väl medveten om att droger förekommer bland ungdomarna. Mia Ullman är lärare på Danderyds gymnasium. Skolan har varit tvungen att ringa polis när de misstänkt att droger förvarats i elevskåpen, berättar hon.

– Det märks att det är lätt att få tag på narkotika bland skolans elever, och det har ökat. Vi vet att det göms droger i elevskåpen ibland. Det svåra är när en elev är myndig, då kan vi inte ta hjälp av föräldrarna, då får man ju hoppas att eleven själv förstår att det är ett problem, säger Mia Ullman.

– Det är en statusgrej att kunna fixa narkotika till folk, det känns som att det är lite viktigt här i Danderyd, att det ses som lite coolt, säger Agnes.

”Att röka på är inte en drog”

– Det har blivit en kultur och en norm bland ungdomarna här, och tillgängligheten har blivit större, säger Philip.

– Att röka på är väldigt normalt, alltså det är inte ens nånting konstigt. Det ses inte ens som en drog, säger Agnes.

Andelen gymnasieelever som går ut med fullständiga gymnasiebetyg är bland de högsta i landet; 97,4 procent.

Snittbetyget har dessutom ökat något de senaste åren, från 15,3 år 2014 till 15,8 år 2018 i snittpoäng. I det gamla betygssystemet hade det motsvarat en gymnasieexamen med i snitt ”väl godkänt” i alla ämnen, vilket är snäppet över rikssnittet på 14,5 enligt Skolverkets statistik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer