Passionen ska ge gymnasiekompetens

Uppdaterad
Publicerad

Drygt var tionde elev i Stockholms län går ut grundskolan utan att vara behörig till gymnasiet. Och trots olika introduktionsprogram till gymnasiet får de flesta av dem ingen gymnasieexamen i slutänden.

De senaste åren har 15.000 elever gått ut grundskolan i Stockholms län utan gymnasiebehörighet. Bara en fjärdedel av dem lyckas ta en gymnasieexamen inom fem år, enligt länsstyrelsens senaste siffror.

Karta: Så ser det ut i din kommun

Efter valet 2014 – ABC

– Programmen och utbildningsinsatserna ger inte önskat resultat. Och som vi vet betyder gymnasieexamen väldigt mycket för att kunna etablera sig på arbetsmarknaden, säger Gunhild Graseman som är analytiker på länsstyrelsen i Stockholm.

Irja Berntson är lärare och utvecklingsledare på Fryshuset i Stockholm. Hon jobbar just med elever som inte uppnått gymnasiebehörighet.

– Självklart tycker jag att det är ett misslyckande. Att det är en så stor del av eleverna som inte klarar grundskolan till att börja med är ju ett stort misslyckande. Jag vet att jag skjuter mig själv lite i foten här, men mitt jobb ska ju inte finnas. Nio år i grundskolan ska räcka för alla elever som går i grundskolan, säger hon.

På Fryshuset i Stockholm finns fem introduktionsprogram till gymnasiet, där de som inte fått gymnasiebehörighet kan läsa upp sina betyg. Eftersom alla elever inte fortsätter läsa ett gymnasieprogram på just Fryshuset har man inga siffror på hur många som i slutänden klarar sin examen. Men det man kan se är att ungefär 70 procent uppnår behörighet till gymnasiet.

– Anledningen till att 25-30 procent inte klarar det är oftast frånvaro, att de helt enkelt inte kommer hit, säger Irja Berntson. 

Bland annat för att få elever att komma till skolan har man på Fryshuset så kallade passionsämnen, som till exempel musik, basket och skateboard.

– Vi försöker att få varje elev att utgå ifrån sina egna intressen och sin egen passion. Vare sig det är utanför schemalagda aktiviteter eller om det är inom de vanliga lektionerna så försöker vi att hitta varje elevs passion och utgå därifrån för kunskapsinlärning, säger Irja Berntson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet