Lotta Widstrand hade svårt att förstå varför polisen gett NMR tillstånd att demonstrera vid Kungsholmstorg. Foto: Pontus Lundahl/TT

Boende: Det är oerhört provocerande

Uppdaterad
Publicerad

Det var en spänd stämning på Kungsholmen i Stockholm inför lördagens nazistiska demonstration.

– Det är oerhört provocerande, sa en av de boende som bor i de avspärrade kvarteren.

En antirasistisk motdemonstration huserade samtidigt vid Kronobergsparken och den samlade några hundra personer enligt polisen. Även vid de olika avspärrningarna på gatorna som leder fram till Kungsholmstorg samlades motdemonstranter.

Enligt polisen var stämningen lugn vid lunchtid, men tidigare på lördagsförmiddagen omhändertogs sju personer med stöd av utlänningslagen.

– Vi misstänkte att de här personerna skulle utgöra ett hot för allmän ordning och säkerhet. Mer detaljer kan jag inte gå in på, säger Lars Byström som är presstalesperson vid Stockholmspolisen till SVT Nyheter Stockholm.

Han vill vare sig säga vilka länder de omhändertagna kommer ifrån eller vilken gruppering de tillhör.

Ridande poliser finns på plats på Kungsholmstorg. Foto: Fredrik Persson / TT

Lotta Wistrand bor vid Kungsholmstorg och har svårt att förstå varför polisen gett nazistiska NMR tillstånd att demonstrera på platsen.

– Jag är egentligen alldeles för upprörd för att prata. Jag förstår att de har en grundlagsskyddad rätt att hålla möten, men det finns möjligheter i grundlagen att säga nej om det är risk för bråk. Jag förstår inte varför man inte har gjort det, säger hon.

Polisen har plockat in resurser från hela landet inför helgen. Foto: Knut Kainz Rognerud

”Illa vald plats”

Längs Scheelegatan kommer Gunn Åberg vandrande. Hon har bott i kvarteren runt Kungsholmstorg i ett 30-tal år och har starka åsikter om den kommande demonstrationen.

– Det är en illa vald plats. Varför är de inte på Gärdet i stället? Där finns det gott om plats och det är lätt att övervaka, säger Gunn Åberg.

Hon säger att yttrandefrihet är väldigt viktigt men att den kan manifesteras på ett mer stillsamt och civiliserat sätt.

– I bland kan man få känslan av att en del bara är med för att ställa till bråk.

Yttrandefriheten viktig

Roland Nilsson har cyklat till Kungsholmstorg från Östermalm för att han har ärenden i området och har svårt att ta sig fram på annat sätt på grund av avspärrningarna. Han tycker att det är viktigt att alla ska få yttra sig i samhället.

– Vad skulle annars hända? Då skulle vi få diktatur. Och det är ingenting att längta efter, säger han.

TT: Hur ser du på riskerna för bråk i samband med demonstrationen?

– Det är det vi har polisen till, säger Roland Nilsson och pekar bort mot det stora polisuppbådet vid Kungsholmstorg.

Roland Nilsson kollar in polisarbetet inför demonstrationen på Kungsholmstorg. Foto: Fredrik Persson/TT

”Oerhört provocerande”

Martin, 40 år, som bor i kvarteret är ute och cyklar med sitt barn i förskoleåldern. Han ser det som ”oerhört provocerande” att NMR ska demonstrera.

– De flesta i den här demonstrationen har väl en uppfattning om att invandring kostar för mycket, men jag har aldrig sett så här mycket poliser, det måste vara hundratals och kosta hur mycket som helst.

Samtidigt tycker han att yttrandefriheten ska värnas, men ifrågasätter om en demonstration måste hållas så centralt.

– Jag bor alldeles i närheten och hade gärna gett uttryck för min demokratiska rätt att närvara och markera mot den här demonstrationen. Men jag har små barn och ingen barnvakt och jag vågar inte vara här med mina barn. Det blir ytterligare provocerande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.