Foto: Shohreh Zare/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Tenstabor rädda för att berätta vad de sett

Uppdaterad
Publicerad

Många Tenstabor hade samlats vid mordplatsen idag för att hedra och diskutera gårdagens dödsskjutning. Många är upprörda och menar att morden i området bör tas på större allvar.

Många hade samlats för att lägga blommor vid mordplatsen på tisdagen. Flera människor som besökte platsen var upprörda över polisen arbete men också över att politiker inte tar större ansvar i gängrelaterad våld. De SVT Nyheter Stockholm pratade med på plats ville inte vara med på varken bild eller säga vad de heter på grund av rädsla för att bli hotade av kriminella gäng.

– Det är ingen som gör något för att stoppa denna galenskap, varken polisen eller politikerna. De låter kriminella skjuta varandra utan några påföljder. Ingen grips, inget löses upp, det bara fortsätter, säger den äldre mannen som påstår att han hörde skottlossningen från sin balkong igår strax innan jag hinner tala om att jag är journalist.

– Jag vet ingenting, jag har inte sett något eller hört något.

Varför tror du att människorna är rädda för berätta?

– Få mord löses här, de går på fri fot. Ingen är dum nog att berätta egentligen. Det blir en fara för det egna livet, säger mannen.

Vittne: Ringt polis flera gånger

En annan äldre herre, som bor längre ned på gatan vill berätta om hur han ringt polisen flera gånger, när han har velat polisanmäla olaglig mopedkörning, men att polisen alltid anländer väldigt sent.

– Igår blev de skjutna från mopeder, jag har ringt så många gånger och bett polisen om att sätta stopp för mopedkörning men inget händer.

Efter en stund kommer flera kvinnor som skakar på huvudet när de ser minnesplatsen. De har precis varit och handlat och med sig har de ett barn. Alla står och tittar på.

Ni som är mödrar, hur reagerar ni på detta?

– Tragiskt, det är någons barn, det är hemskt att det har urartat på det här sättet. Att det ska bli en vardag, att tvingas se detta. Ja, sorgligt.

Ni har er med er barnen hit, vad tänker ni då?

”Har flyttat härifrån”

Den lilla flickan vågar inte svara något men det går inte att ungå allvaret och rädslan i hennes ögon.

Mamman svarar.

– Ja, vi har flyttat härifrån på grund av sådana här saker. Vi vill inte att våra barn ska bevittna dödsskjutningar.

Mannen som är påväg att gå menar att samhället måste ta större ansvar, att politikerna ska ta tag i problemet och inte blunda för vad området utsätts för.

– Det här handlar om politik, de lovar flera satsningar men ingenting sker, varför?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödskjutningen i Tensta

Mer i ämnet
Foto: Shohreh Zare/SVT
Blommor och tända ljus vid brottsplatsen. Foto: Shohreh Zare/SVT
Brottsplatsen besöktes under tisdagen av flera människor. Foto: Shohreh Zare/SVT
Foto: Shohreh Zare/SVT