Det urspårade tåget i Älvsjö. Foto: Pia Heick/SVT

Signalfel och reparationer – fortsatta förseningar i tågtrafiken

Publicerad

Det pendeltåg som spårade ur vid Älvsjö station på torsdagsmorgonen bärgades under torsdagsnatten men problemen fortsätter. Ovanpå de problemen har dessutom ett signalfel på fredagsmorgonen ställt till det ännu mer.

Det är förseningar och inställda tåg för både kollektivtrafiken och fjärrtågen under fredagen. Under morgonen har även ett signalfel mellan Stockholm Central och Stockholm Södra skapat förseningar i tågtrafiken söderut.

Även om det urspårade tåget är bärgat så fortsätter problemen och först imorgon lördag kommer tågen att gå enligt tidtabell.

– I dag kommer det att vara störningar i tågtrafiken med förseningar och eventuellt inställda tåg. Vi kan inte lova någonting men den preliminära prognosen är att det ska vara avklarat på lördagen och att trafiken ska kunna vara helt återställd då, säger Yasmine Boulechfar.

Urspårat tåg

Det var under torsdagsmorgonen som stora delar av tågtrafiken efter att ett pendeltåg spårat ur vid en växel i närheten av Älvsjö, söder om Stockholm. Tåget stod i vägen under dagen, men under torsdagskvällen började trafiken ändå rulla på bra igen med smärre förseningar.

– Men eftersom tåget ska flyttas under torsdagsnatten så kan det bli en del förseningar framöver, sa Yasmine Boulechfar, presstalesperson för Trafikverket till SVT igår.

Oklart hur olyckan gick till

Även en växel skadades vid urspårningen och ska lagas först natten till lördag. Enligt Yasmine Boulechfar så är orsaken till urspårningen fortfarande oklar och haverikommissionen ska utreda hur olyckan gick till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer