”Det var en resa till helvetet och tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Barn i Stockholm med särskilda behov får inte rätt stöd i skolan menar föräldrar. Flera som SVT pratat med vittnar om hur barn kan blir sittande hemma i månader.

Jiangs Millingtons son var hemmasittare i ett år innan han fick plats på resursskola. Hon berättar om en lång kamp innan hennes 11-årige son till slut fick sin diagnos, ADHD. Men trots att han mådde så dåligt i skolan att han till slut vägrade gå dit, blev han sittande hemma i ett år.

– Det har varit en resa till helvetet och tillbaka. Först var det en kamp att bli trodd, sedan var det en kamp med skolan för de hade inga resurser, inga pengar, berättar hon.

Enligt Jiang fick hennes pojke ingen hemundervisning. Det var när han till slut fick plats på resursskola som allting vände.

– De skickade hem en person till oss, en person som kom varje morgon och efter tre veckor lyckades den personen få ut min son genom dörren.  På tre veckor gick han från att vara hundra procent hemmasittare till att vara hundra procent i skolan och få godkända betyg, säger Jiang Millington.

Långa köer till hjälp

Idag kan man få köa länge för plats på resursskola i Stockholm. Lunaskolan i Bromma har 250 barn i kö och förfrågningarna från föräldrar ökar, berättar skolan rektor Anna Huovinen.

– De elever som kommer att börja på Lunaskolan i år har stått i ett år eller mer och varje dag ringer föräldrar som är olyckliga över höstens situation för sitt barn.

Tidigare i våras berättade ABC om hur en 8-årig flicka i Nacka med ADHD, polisanmäldes av sin skola och stängdes av för att hon varit utåtagerande. Efter inslaget har andra föräldrar hört av sig med liknande berättelser där man upplevt att skolan inte har resurser att hjälpa barnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Stockholm
Mer Nyheter