En explosion inträffade utanför en lägenhetsdörr i fastigheten. Foto: SVT och privatVisa alla (5)
Visa alla (5)

Explosion i fastighet som ägs av Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

En detonation har ägt rum i ett trapphus i ett bostadshus på Mariatorget på Södermalm i Stockholm. Huset ägs av Svenska Akademien via ett handelsbolag.
– Vad jag vet finns det ingen hotbild mot Akademien. Vi avvaktar polisens undersökning, säger Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare.

Larmet om en kraftig smäll kom till polisen strax före klockan 03.30 natten mot måndag. Under morgonen och tidiga förmiddagen spärrades ett stort område vid Mariatorget av efter en detonation i ett trapphus.

– Det finns skador på en lägenhetsdörr och trapphustaket är skadat, men det är inga personskador i nuläget, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Svenska Akademien äger fastigheten

Fönsterrutor har skadats av explosionen Foto: SVT

Flerfamiljshuset ägs av Svenska Akademien via handelsbolaget Magna Fastigheter, något som tidningen Mitt i var första att rapportera om. Fastigheten har tidigare varit omskriven då det kommit fram att flera personer med kopplingar till Akademien har fått hyreskontrakt på adressen.

SVT Nyheter har sökt Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare, som svarar via mejl.

– Vad jag vet finns det ingen hotbild mot Akademien. Vi avvaktar polisens undersökning, kommenterar han händelsen.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna om att Svenska Akademin äger fastigheten.

– Vi kommenterar aldrig om eventuella hot har uttalats, det är det generella svaret, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen.

När SVT Nyheter och SVT Kulturnyhterna i december 2017, granskade Svenska Akademiens tillgångar och fastigheter, visade det sig att Akademien har upprepade gånger fördelat attraktiva våningar i fastigheterna till ledamöter och närstående.

Ingen känd hotbild

Utanför porten där detonationen har skett är trottoaren fylld med glassplitter. Tidigt på måndagsmorgonen kom polisens nationella bombstyrka till adressen.

Stora avspärrningar

– Till en början spärrades trapphuset och trottoaren utanför huset av, och vid sextiden utökade polisen avspärrningarna, enligt SVT:s reporter på plats.

– Flera polispatruller är vid Mariatorget. Det är tekniker, nationella bombstyrkan, poliser som pratar med folk och ytterligare personal som har hand om avspärrningarna, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

I kvarteret, intill det flerfamiljshus där explosionen skedde ligger en förskola, kaféer, teater och ett hotell.

Vid tiotiden på måndagsförmidddagen var polisens avspärrningar hävda.

Ingen person är frihetsberövad och polisen utreder händelsen som allmänfarlig ödeläggelse. Enligt polisen kommer man nu ta hjälp av de kameror som finns i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

En explosion inträffade utanför en lägenhetsdörr i fastigheten. Foto: SVT och privat
”Det finns skador på en lägenhetsdörr och trapphustaket är skadat, men det är inga personskador i nuläget”, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen. Foto: SVT
Foto: SVT
I kvarteret, intill det flerfamiljshus där explosionen skedde ligger en förskola, kaféer, teater och ett hotell. Foto: TT
Foto: SVT