Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre skjutningar och två explosioner under loppet på tre dagar. SVT sammanfattar våldsbrotten under mellandagarna. Foto: Pressfotograf/Swepix/Blåljusbilder

Detta har hänt: Våldsdåden i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I över en månad har flera allvarliga våldsdåd skett runt om i Stockholm, där sambanden utreds av polis.

Flera av dåden är resultat av konflikter mellan rivaliserande gäng och startskottet på den upptrappade våldsspiralen var mordet på en 27-årig man i Rinkeby på juldagen.

• 2 februari Fyra män häktas för bland annat explosion i flerfamiljshus i Akalla. Polisen säger att man också förhindrat nya sprängdåd.

• 1 februari: Skott mot lägenhet i Södertälje. Flera skott avlossas mot en lägenhet i centrala Södertälje strax före klockan två natten till onsdagen. Ingen person ska ha skadats. Händelsen rubriceras som försök till mord och grovt vapenbrott.

Våldsvågen i Stockholm

• 29 januari: Två explosioner inträffar nordväst om Stockholm, en i Upplands-Bro vid klockan 02.16 och en i Upplands Väsby vid klockan 03.58. Ingen har kommit till skada.

• 28 januari: En tonåring avlider efter en skottlossning intill en restaurang i Skogås centrum i Huddinge, söder om Stockholm. Enligt uppgifter till SVT är offret i 15-årsåldern. En 17-åring häktas den 1 februari misstänkt för medhjälp till mord. Två dagar senare anhölls en 15-årig pojke misstänkt för mord.

• 27 januari: En explosion inträffar vid ett flerfamiljshus i Akalla i norra Stockholm under natten. Ingen person har skadats i samband med explosionen, och ingen är gripen.

• 26 januari Botkyrka: Det inträffar en kraftig detonation i industriområde i Botkyrka. Ingen person ska ha skadats i samband med explosionen.

• 25 januari Södertälje: Det har avfyrats skott mot en lägenhetsdörr i Södertälje, skriver polisen på sin hemsida. Ingen person ska ha skadats.

• 21 januari Dalen: Skottlossning i Dalen i södra Stockholm. En person ska ha blivit beskjuten enligt uppgift till TV4 och Aftonbladet. Kort efter händelsen greps tre personer – en ung man och två pojkar under 18 – i en bil på E4.

• 20 januari Solna: En man skjuts till döds i Huvudsta centrum i Solna. Samma natt sker även två skjutningar mot en lägenhetsdörr i Fruängen och en villadörr i Tumba. En explosion inträffar även vid ett flerfamiljshus i Skarpnäck. I samband med en biljakt kraschar även en bil i en rondell i Gullmarsplan, polisen hittar vapen i bilen och griper tre personer.

• 20 januari Farsta: Skjutning mot en lägenhet i ett flerfamiljshus i Farsta strand söder om Stockholm.

• 19 januari Årsta: Explosion i ett trapphus i ett flerfamiljshus i Årsta. Enligt uppgifter till SVT rör det sig troligen om en handgranat som exploderat.

19 januari Farsta och Husby: Skjutning mot en lägenhet i Farsta i södra Stockholm. Vid ungefär samma tidpunkt sker även en skjutning mot en lägenhet i Husby. Polisen kopplar samman flera våldsdåd i Stockholm och Uppsala till en pågående konflikt mellan två huvudpersoner och deras respektive nätverk.

18 januari Kista: Sprängning inträffar i en port kopplad till en företagsbyggnad nära Kista centrum, i nordvästra Stockholm. Totalt fyra personer är häktade misstänkta för bland annat den här sprängningen. Samma kväll som dådet inträffar förs en man bort mot sin vilja. Under natten grips tre män och mannen hittas i Varberg, oskadad. Männen häktas för människorov.

17 januari Södermalm: En kraftig explosion inträffar vid en restaurang. Både sprängning i Kista, explosionen på Södermalm och en rad tidigare skottlossningar hör till samma konflikt kopplat till narkotikahandel i Sundsvall. Det uppger flera källor för SVT. Polisen vill inte bekräfta sambandet.

16 januari Solna: En man i 20-årsåldern hittas skjuten i Hagalund i Solna. Enligt polisen ska flera personer ha befunnit sig på platsen när händelsen inträffade.

14 januari Märsta: Larm om skotthål i en dörr till en lägenhet i centrala Märsta.

12 januari Kallhäll: En dörr och en fasad till ett flerfamiljshus i Järfälla beskjuts med flera skott. Ingen person kom till skada i samband med händelsen.

10 januari Kungsängen: Polisen larmas till Kungsängens pendeltågsstation efter en skottlossning.

5 januari Farsta: En explosion sker i ett flerfamiljshus i Farsta tidigt på torsdagsmorgonen. Ingen person skadas i samband med händelsen.

4 januari Jordbo: En man i 25-årsåldern skjuts till döds i en skottlossning i Jordbro. Ytterligare en man i 40-årsåldern skottskadas.

2 januari Bagarmossen och Grimsta: En explosion inträffar i ett trapphus i ett flerfamiljshus i Bagarmossen. Under samma natt sker även en explosion i ett flerfamiljshus i Grimsta. Fem personer grips misstänkta för händelserna.

31 december Vällingby: Tre personer skadas i en skottlossning i Vällingby. Senare meddelar polisen att en av personerna avlidit av sina skador. Under samma natt detonerar en sprängladdning i en port i Rågsved.  Ingen skadas i samband med händelsen. En person som är skriven på adressen är dömd för inblandning i den uppmärksammade kidnappningen av rapartisten Einár, som senare sköts till döds 2021. Den 5 januari grips en 18-årig man misstänkt för inblandning i explosionen i Rågsved. Han är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

28 december Farsta: Explosion vid bostadshus i Farsta. En man i 20-årsåldern, som enligt utredningsmaterial från polisen har kopplingar till gängmiljön, har tidigare varit skriven på adressen. Den 3 januari meddelar polisen att de gripit en person misstänkt för sprängdådet. Under samma natt sker en skottlossning mot en adress i Gubbängen i södra Stockholm – och senare på kvällen inträffar ytterligare en skjutning på samma gata mot en lägenhetsdörr. Två pojkar, 14 och 15 år gamla, grips av polisen. 14-åringen släpps senare, medan 15-åringen häktas misstänkt för försök till mord. Torsdagen den 12 januari häktas ytterligare en 15-åring efter skjutningen.

27 december Enskededalen: En explosion inträffar i ett trapphus i Enskededalen.  På adressen bor en man som enligt uppgifter till SVT Nyheter också kopplas till gängkriminalitet och ska ha förekommit i utredningen kring mordet på rapparen Einár 2021.

25 december Rinkeby: En 27-årig man skjuts ihjäl i Rinkeby. Mannen var välkänd inom gängmiljön med kopplingar till ett kriminellt nätverk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av våldsvågen i Stockholmsområdet och vad som ligger bakom – på 60 sekunder. Foto: Instagram/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet