Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Diakonen Christer Schwartz möter Stockholms fattigpensionärer i sitt arbete: ”Jag blir frustrerad” Foto: Tommy Bergman

Diakonen hjälper fattigpensionärer med räkningarna: ”Katastrof att det ska vara så här”

Publicerad

Fattigpensionärerna i länet blir allt fler. Det bekräftar diakonen Christer Schwartz i S:t Johannes församling, som under många år hjälpt pensionärer med allt från matinköp till elräkningar.

Var tionde pensionär i Sverige är så kallad fattigpensionär, vilket innebär månadsinkomsten ligger under den relativa fattigdomsgränsen (år 2018: 12 685 kronor i månaden efter skatt).

Under de senaste tio åren har antalet pensionärer med äldreförsörjningsstöd nästan fördubblats i Stockholms län. Cirka 7731 pensionärer (2019) lever med äldreförsörjningsstöd, ett statligt bidrag för de äldre vars pension inte når upp till en skälig levnadsnivå.

”Mycket skam”

Någon som märker av utvecklingen är diakonen Christer Schwartz, som under många år arbetat med initiativet ”Pensionär till pensionär”.

– Det finns jättemånga pensionärer som inte har råd med mat för dagen. De försöker vi uppsöka i mitt arbete. Det är en tyst grupp, det finns mycket skam. Men vi vet att många lever under fattigdomsgränsen, säger Christer Schwartz.

Hjälper till med vardagsutgifter

Med insamlade medel, samt ett visst bidrag från kyrkan kan Christer Schwartz hjälpa de utsatta pensionärerna som han får kontakt med genom att till exempel köpa presentkort på en livsmedelsbutik eller betala en räkning.

– Jag blir frustrerad, jag tycker det är katastrof att det ska vara så här överhuvudtaget. Här har myndigheterna verkligen något att göra för de som har varit med och byggt upp vår välfärd, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S): ”Vi prioriterar pensionerna” Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer