Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här 3D-scannas årets alla bidrag: ”Upplev huset hemifrån” Foto: Frida Claesson/SVT

3D-teknik ska rädda årets pepparkakshustävling

Uppdaterad
Publicerad

Om besökarna inte kan komma till ArkDes och den årliga pepparkakshustävlingen, så ska bakverken komma hem till besökarna. Nu storsatsar museet digitalt med hjälp av 3D-teknik.

– Jag hoppas in i det sista att vi ska kunna öppna för pubilk på plats, säger Halla Sigurðardottir, producent på ArkDes.

Pepparkakshustävlingen på Skeppsholmen firar 30-årsjubileum i år och en 300 kvadratmeter guldglittermatta ligger och väntar på att få rullas ut. Men museet är stängt och än är det osäkert om och när man kan öppna för allmänheten igen.

Intresset för pepparkakstävlingen har precis som tidigare år varit stort. Och årets tema ligger i tiden – avstånd. Om pandemin fortsätter, kommer också besökarna få uppleva tävlingen på avstånd.

Pepparkakshusen kommer hem till besökarna

– Det vi gör i år som vi inte tidigare har gjort är att vi 3D-scannar alla hus, man kan då uppleva husen hemifrån. Man kommer också kunna upplevde dem i AR-teknik, vilket innebär att man visuellt kan de hur bakverket ser ut i verkligheten, säger Halla Sigurðardottir, som är producent på ArkDes.

För att hinna med att scanna varje bakverk så kan bara 120 bidrag delta, förra året deltog 202 bagares verk.

– Alla som bakat har fått en slottid. De kommer in var tionde minut och lämnar in sina hus på scanning.

Den 7 december öppnas den digitala utställningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer