Peter Saarikoski hoppades på att få fortsätta driva Hästa gård. Foto: Moa Ferm/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu är djuren borta från Järvafältets ekolantbruk

Uppdaterad
Publicerad

Hästa gård tömdes på djur och personal i december och står nu tom i väntan på att staden upphandlar om en ny entreprenör som kan driva gården. Men Peter Saarikoski på Naturskog AB, som arrenderat gården de senaste fem åren är kritisk mot hur Trafikkontoret hanterade uppsägningen av deras kontrakt.
– Vi hade ju hoppats på att få vara kvar, säger han.

Intill Akallalänken på Järvafältet ekar Hästa gård tomt. Här betade tidigare över hundra kor och ett femtiotal får. Det ekologiska lantbruket var ett populärt utflyktsmål. Men nu har djuren och Naturskog AB, som arrenderat gården sedan Stockholm 4H gick i konkurs 2013, tvingats flytta.

– Det känns jobbigt att vara tillbaka här nu när det är så här tomt, vi ville ju vara kvar och ett tag så verkade det så, men så blev vi uppsagda utan förklaring, säger Peter Saarikoski, tidigare vd på Naturskog AB.

Peter Saarikoski hoppades på att få fortsätta driva Hästa gård.

Nu när våren kommer får de många samtal från boende i området som undrar vart de tagit vägen.

– Ja alla är förundrade, de tyckte att det var så trevligt här med djuren. Alla undrar vad som har hänt och varför, säger Peter Saarikoski.

”Måste upphandla om skötseln”

Bodil Hammarberg som är projektledare på Trafikkontoret menar att det hela tiden varit tydligt att en upphandling skulle komma.

– Det krävs av oss enligt lagen om offentlig upphandling och Naturskog är välkomna att göra ett anbud som alla andra, säger hon.

Här brukade över hundra kor bo. Foto: Moa Ferm/SVT

Men nu står gården tom, kunde de inte fått vara kvar tills upphandlingen var klar?

Deras avtal gick ut nu sista december och vi ville inte förlänga det bara i några få månader. Det kan uppstå sådana här mellanperioder ibland och vi ska se till att det kommer folk på plats, säger Bodil Hammarberg, vid Trafikkontoret.

Planerar liknande verksamhet

Staden planerar att driva gården på ett liknande sett som tidigare.

– Spånga gymnasium vill komma tillbaka och driva sin djurskötarverksamhet till hösten och vi kommer även rusta upp byggnader, säger Bodil Hammarberg.

När kan gården börja användas igen då?

– Beroende på hur upphandlingen går, vem som vinner den, så kan det ju bli redan till sommaren, säger Bodil Hammarberg.

”Växer igen utan djur”

Peter Saarikoski som känner till marken väl betonar att det är viktigt att det betar djur på Järvafältet, som är ett kulturreservat.

– Det går inte att sköta de här markerna utan djur, det kommer växa igen, djur måste det hit, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer