Ullenhag: ”Viktigt signalvärde”

Uppdaterad
Publicerad
Regeringen har beslutat att myndigheten Diskrimineringsombudsmannen med cirka hundra anställda ska flytta från Stockholms innerstad till Tensta eller Rinkeby.

Kan man hjälpa utsatta förorter genom att flytta statliga myndigheter dit? Ja, det tror integrationsminister Erik Ullenhag (FP) som nu föreslår att DO ska flytta till Tensta/Rinkeby.

– Under lång tid har vi sett verksamheter flytta från de här stadsdelarna. Det här beslutet har ett viktigt signalvärde, säger Ullenhag till ABC.

ABC: Men på vilket sätt hjälper det mot trångboddhet, hög arbetslöshet och social utsatthet?

– Det viktiga är att samhällets institutioner finns närvarande där invånarna känner sig längst bort från samhället. Och flytt av offentliga förvaltningar innebär att behovet av servicetjänster ökar – som till exempel lunchrestauranger.

Har det här någonting med den senaste tidens upplopp att göra?

– Inte alls. Att vi fullföljer de här planerna är en viktig signal att stenkastarna inte vinner.

Ullenhag påpekar också att Stockholms kommun räknar med att flytta 1.500 jobb inom sin förvaltning till stadsdelar utanför innerstan.

Att flytta offentlig förvaltning kan också bidra till  högre status för stadsdelarna, tror han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

DO flyttar till Rinkeby-Tensta

Mer i ämnet