Undersköterskan Fredrik Wigerskog hittade den äldre mannen och ville anmäla händelsen, men fick inte för sin chef. Foto: SVT

Dödligt misstag tystades ned av hemtjänsten

Publicerad

En gammal man glömdes bort av personalen på ett privat hemtjänstföretag i Stockholm. Mannen var i mycket dåligt skick när undersköterskan Fredrik Wigerskog hittade honom.

– Jag gick in lägenheten med vår larmnyckel och kände direkt att något var fel. Det låg två dagstidningar på hallmattan och ljudet inifrån, ett rosslande. Jag kände en stark obehagskänsla. Någonting var mycket fel, berättar Fredrik Wigerskog.

Fredrik fann mannen liggande okontaktbar på sängen med fötterna på golvet. Mannen hade legat så i cirka 36 timmar. Han andades tungt. Fredrik ringde genast efter ambulans. En kort tid därefter dog mannen.

Ingen anmälan

Fredrik Wigerskog kontaktade sin chef och ville att företaget skulle göra en lex Sarah-anmälan.

– Jag hörde direkt paniken i rösten: ”Lugn, lugn – vi avvaktar!”. Vi diskuterade i dagar. Men någon lex Sarah fick inte göras för värsta scenariot var att företaget skulle gå i konkurs, berättar Fredrik.

Vågar inte anmäla

Fredrik tror inte att den här händelsen är unik. Han menar att konkurrensen är hård bland hemtjänstföretagen och ingen vill förlora de ”kunder” man har. Man vågar inte göra en anmälan eftersom det som hänt då blir offentlig och kommer ut i media.

Händelsen inträffade för två år sedan, men Fredrik kan inte släppa den.

– En fördel är att jag lärt mig mycket av det som hände. Nu vågar jag ta beslut som inte är så lätta och bekväma. Och jag har reflekterat över varför jag jobbar inom omsorgerna – för att det är de äldre jag ska hjälpa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer