Foto: SVT

Dödshot mot man som misstänkts för sexbrott

Uppdaterad
Publicerad
Den idrottstränare i Stockholms län som misstänks för grova sexbrott mot en ung flicka har fått dödshot klottrade på sitt hus.
– Det är skit samma om han hängs ut, säger den förre höjdhopparen Patrik Sjöberg, som namngett tränaren i sociala medier.
Patrik Sjöberg.

På idrottstränarens garage har någon klottrat med stora bokstäver: ”Våldtäktsman dö” och ”Peddo”.

Idrottstränaren har blivit uthängd på sociala medier av den före detta höjdhopparen Patrik Sjöberg, som själv blivit utsatt för sexuella övergrepp av en närstående.

LÄS MER: Polisen hittade inte jagad sexbrottsmisstänkt

Patrik Sjöberg ser inga problem med att idrottstränaren nu hotas.

– Det är skit samma om han hängs ut, han ska bli uthängd. Fundera istället på hur den här tjejen mår. Hur mådde hon under de här åren? säger Patrik Sjöberg.

Yttrandfrihetsexpert: Är förtal

I veckan preskriberades de sexbrott som mannen misstänks ha begått mot en flicka som spelade i det lag där han var tränare.

Orsaken var att rättsväsendet inte kunde hitta mannen och åtala honom.

Nils Funcke är yttrandefrihetsexpert och är mycket kritisk till Patrik Sjöbergs agerande.

LÄS MER: Patrik Sjöberg: ”Rättssystemet sviker henne”

– Jag tycker nog man kan förvänta sig mycket mer av en person som har den position som han har. Han ska inte agera på det här sättet. Bara att skriva att han är våldtäktsman är ju ett klart exempel på att Patrik Sjöberg förtalar den här personen. Den här mannen är ju inte dömd, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Patrik Sjöberg bemöter kritiken

Du har läst förundersökningen men hur kan du vara så säker på att han gjort det här? Han är ju inte dömd i domstol?

– Om man erkänner i förundersökningen att man har ett förhållande med en elev från 13 års ålder och erkänner att man haft oralsex med henne innan hon fyllt 15 år, och efter det haft vaginalt samlag, det räcker för mig, säger Patrik Sjöberg.

Att mannen under förhören skulle ha erkänt att han haft oralsex med flickan innan hon fyllt 15 år stämmer dock inte, framhåller mannens advokat.

– Han förnekar helt att han gjort något olagligt eller att han haft någon som helst sexuell relation med flickan innan hon fyllde 15 år. Det har han gjort hela tiden, säger mannens advokat Gustaf Ebenfelt.

Både oskyldiga och dömda pedofiler misshandlades

Under 2000 valde tidningen News of the World att publicera namn, bild och adress på samtliga personer på de brittiska öarna som dömts för sexbrott mot barn.

Resultatet blev att flera personer, både dömda pedofiler och andra personer fick sina hus nedbrända och misshandlades på gatan. Tidningen valde då att dra tillbaka kampanjen och be om ursäkt.

– Det kan ju sluta på samma sätt i det här fallet som det som skedde i England. Personen som kanske har begått eller inte begått gärningen blir så desperat att de inte ser någon utväg i det här. Den här lynchstämningen som tar sig uttryck i dödshot målat på en garageväg, det kan ju innebära att livet är förstört, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer