Foto: SVT

Man döms till 15 års fängelse för mord i Husby

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen dömdes en 24-årig man för ett mord i Husby sommaren 2018. Offret knivhöggs ihjäl på en basketplan och flera personer befann sig i närheten när mordet skedde.

Idag kom Solna tingsrätts dom gällande den man som överföll en jämnårig man mitt på dagen på en basketplan i Husby. Mannen fick omfattande knivhugg i huvudet, halsen, armar och händer och avled av knivskadorna.

Den åtalade mannen döms till 15 års fängelse och utvisning. Han döms även för narkotikabrott.

– Jag tycker att det är positivt att en person blir dömd för det här mordet. Min uppfattning är att det här mordet är så allvarligt att han borde få längre straff. Jag yrkade på livstidsfängelse, säger kammaråklagare Alexandra Bittner.

Stor bevisning

Flera vittnen iakttog händelsen. Dessutom finns filmer från övervakningskameror där man enligt domen har kunnat följa gärningsmannen från Tensta till Stadshagen. På bilderna ska den dömde ha bar överkropp och blodiga byxor. Enligt polisen har övervakningskamerorna i Järvaområdet varit till stor hjälp i utredningsarbetet, det bekräftar även kammaråklagaren.

– Bevisningen har varit ganska omfattnade. Det har funnits teknisk bevisning i form av blod på olika föremål och mordvapnet har hittats längs vägen gärningsmannen sprungit. Man har också kunnat se och följa gärningsmannen på övervakningskameror, säger Alexandra Bittner.

Enligt domen hade gärningsmannen planer på att döda ytterligare en person. Den dömda mannen har nekat till såväl mord som förberedelse till mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.