Fem års fängelse för storbedragare

Publicerad

Stockholmaren anses vara hjärnan bakom en av Sveriges hittills största id-kapningshärvor.

Mannen dömdes till fem års fängelse för 137 grova bedrägeribrott. Han greps vid en husrannsakan, där polisen hittade pärmar med hundratals kapade id- och kontokort. Sammanlagt har i utredningen 370 bank- och kreditkort samt 120 falska ID-handlingar tagits i beslag.

– De här brottslingarna är aldrig engångsförbrytare, men den här personen har bedrivit verksamheten i ovanligt stor skala, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

Tog banklån i andras namn

De kapade identiteterna har använts till att ta banklån i andra personers namn. I flera fall har det rört sig om professionella hockey- och fotbollsspelare som lämnat landet vars identiteter har kapats. Genom att titta i datorer och telefoner har det gått att spåra vilka personer som blivit utsatta för de här id-kapningarna.

– Det ger en tydlig signal till bedragarna att samhället inte tycker att det här är okej och att det kan leda till långa fängelsestraff, säger Jan Olsson.

Härvan har dessutom fått in runt en miljon kronor på bluffakturor som skickats ut.

Dömd för liknande brott

Huvudmannen är tidigare dömd för liknande brott och ska också betala skadestånd med ca 8 miljoner kronor till olika bank- och kreditinstitut. Ytterligare en person döms för ett fyrtiotal fullbordade grova bedrägeribrott till fängelse i två år och sex månader,  två personer döms för mindre bedrägeribrott, nio tilltalade friades.

– Den här typen av brott är ett jätteproblem och tyvärr är det lättare för gärningsmännen eftersom de slipper möta sina offer rent fysiskt. Man gör det mesta över nätet, säger Jan Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer