Björn Tarras Wahlberg: ”Det är ett underbart beslut” Foto: www.tmrw.se / © Nobelhuset AB. Design: David Chipperfield ArchitectsVisa alla (5)
Visa alla (5)

Domstolen säger nej till Nobel Center på Blasieholmen

Publicerad

Efter många strider och överklaganden kom idag domen om det omstridda och planerade Nobel Center på Blasieholmen. Mark- och miljödomstolen stoppar bygget och river upp detaljplanen. Skadorna skulle bli för stora i kulturmiljön på Blasieholmen, enligt domen.

Kritiken är hård från domstolen mot stadens detaljplan för Nobel Center. Enligt domen skulle planen innebära att oersättliga kulturhistoriska värden skulle gå förlorade och orsaka ”påtaglig skada på riksintresset” för kulturmiljövården på Blasieholmen.

Planen bedöms också på ett oåterkalleligt sätt påverka hur man i stadsmiljön kan följa Stockholms historiska utveckling som hamn-, sjöfarts- och handelsstad. Domstolen skriver också att platsen på Blasieholmen är en särskilt värdefull kulturmiljö med en i övrigt sammanhållen stenstadsarkitektur från 1800-tal och tidigt 1900-tal.

”Kan inte bli bättre”

Bo Eliasson säger att det är ”jättehärligt” att domstolen stoppa Nobel Center.

Bo Eliasson, tidigare busschaufför, har skrivit flera debattartiklar om det planerade Nobelhuset och gläds åt dagens dom.

– Jag har jobbat i två år med att försöka få stadens politiker att inse att det här är ett jättemisstag. Om nu Mark- och miljödomstolen har gett oss rätt, så är det jättehärligt, det kan inte bli bättre, säger han.

En annan som välkomnar beskedet är Björn Tarras Wahlberg, ordförande för stadsmiljöföreningen Blasieholmens vänner.

– Det är ett underbart beslut. Det här är jättebra för Sverige och stockholmarna för hela världen kommer på besök hit. Och nu behåller vi vår skönhet. Vi är inte emot nobelbygget men vi är emot platsen Blasieholmen, säger Björn Tarras Wahlberg.

Nu är det ändå ett faktum att domen ska överklagas, är det inte för tidigt att fira?

– Jag tror inte att det finns en chans att lyckas vid ett överklagande, säger Björn Tarras Wahlberg.

”Vi är förstås besvikna”

Besvikelsen är desto större för Ylva Lageson, vd i Nobelhuset AB, det bolag som ska bygga och förvalta Nobel Center.

– Vi är förstås besvikna på det här, även om vi någonstans alltid är förberedda på att det kan bli motgångar i den här typen av projekt, säger Ylva Lageson.

Hon räknar nu med att Stockholms stad kommer att överklaga.

– Det vore jättetråkigt om det här får ett slut, men vi tror inte det får det. Vi tror det finns skäl att pröva vidare och få rätt i nästa instans.

Kritik om placering och arkitektur

Nobel Center planeras att bli 31,5 meter hög och innehålla 3 000 kvadratmeter utställningsyta. Omkring 600 000 besökare beräknas per år.

Men kritiken kring Nobel Center har knappast handlat om innehållet, utan istället om arkitektur, och att det gamla Tullhuset från 1876 på Blasieholmen måste rivas. Men också om den trängsel som befaras uppstå när turistbussarna ska fram till Nobel Center.

Enligt Mark- och miljödomstolen ger de som varit oroliga för trafiksituationen med nya Nobelhuset rätt, de skriver att trafiksituationen inte är löst på ett tillfredsställande sätt.

Strider mot plan- och bygglagen

Domstolen konstaterar också att det ska mycket till för att upphäva en detaljplan, det sker i princip bara om det strider mot en rättsregel. I det här fallet anser de att Nobel Center skulle få en så stor negativ påverkan på bland annat kulturmiljön, att det strider mot plan- och bygglagen och miljöbalken.

– De motstående intressena väger enligt domstolens mening tyngre än de allmänna och enskilda intressen som detaljplanen representerar, dvs. att bygga ett Nobel Center. Det har därför enligt vår bedömning inte funnits förutsättningar för kommunen att anta detaljplanen och det är därför vi nu upphäver den, säger ansvarig domare Erika Ekman i ett pressmeddelande.

Domen kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.

Många överklaganden

Visa

Stockholms kommunfullmäktige beslutade i april 2016 om detaljplanen för det spektakulära Nobel Center, på Blasieholmen, bakom Nationalmuseum.

Det överklagades av ett 40-tal parter till Länsstyrelsen, som avslog alla överklaganden och istället fastslog Stockholms stads detaljplan för bygget av Nobel Center på Blasieholmen. De klagande vände sig till Mark- och miljödomstolen som nu alltså upphäver detaljplanen.

Det omstridda huset

Visa

Nobel Center, det nya Nobelhuset på Blasieholmen i Stockholm, är tänkt att bli en samlande plats för allt som har med Nobelpriset att göra.

Enligt planerna kommer det nya Nobelcentret att kosta 1,2 miljarder kronor (2017). Det ska bli 32 meter högt och 65 meter långt, med en yta på 11 850 kvadratmeter.

Nobelstiftelsens eget kapital får inte användas till att bekosta bygget. Byggnaden ska bekostas av privata donationer. Framtida verksamhet säkras av staten och Stockholms stad, i kombination med egna intäkter.

Bygget innebär att det gamla Tullhuset på Blasieholmen måste rivas. Huset, som stod klart 1876, ses som ett minnesmärke över den begynnande industrialismen i Sverige.

Många kända personer har uttryckt sitt stöd för bygget, bland andra tidigare Abba-medlemmen Björn Ulvaeus och den peruanske litteraturpristagaren Mario Vargas Llosa.

TT

Källa: Nobelstiftelsen med flera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobel Center

Mer i ämnet
Björn Tarras Wahlberg: ”Det är ett underbart beslut” Foto: www.tmrw.se / © Nobelhuset AB. Design: David Chipperfield Architects
I anslutning till Nobel Center skapas en ny allmän plats sydost om byggnaden. Foto: www.tmrw.se / © Nobelhuset AB. Arkitektur: David Chipperfield Architects.
Öppet entréplan. Foto: www.tmrw.se / © Nobelhuset AB. Arkitektur: David Chipperfield Architects.
Flera av våningsplanen i Nobel Center kommer att innehålla både tillfälliga tematiska utställningar och utställningar kring Nobelpriset, pristagarna och Alfred Nobel. Foto: www.tmrw.se / © Nobelhuset AB. Arkitektur: David Chipperfield Architects.
Auditoriet med vyer över Stockholm. Foto: www.tmrw.se / © Nobelhuset AB. Arkitektur: David Chipperfield Architects.