Det var på mannens kontor i RFSL:s lokaler som brotten ska ha ägt rum. Foto: Ur förundersökningen/TT

Sänkt fängelsestraff för tidigare RFSL-anställd – våldtog flera nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

I april dömdes en tidigare RFSL-anställd till fyra års fängelse för flera våldtäkter och sexuella ofredanden. Domen överklagades och på fredagen meddelades hovrättens dom: mannen frias från två av våldtäkterna och straffet sänks till tre år och fyra månader. Nu hoppas ena målsägandebiträdet att domen prövas i Högsta domstolen.

Mannen dömdes i tingsrätten till fyra års fängelse för fem fall av våldtäkt och två fall av sexuellt ofredande. De fyra målsägandena är asylsökanden som sökt hjälp hos mannen då han arbetade på RFSL Stockholm. Brotten som mannen dömdes för ska ha begåtts 2019.

Enligt tingsrättens dom var det styrkt att offren har trott att mannen haft ett bestämmandeinflytande över deras asylprocess, samt att mannen utnyttjat både sin roll och målsägandenas rädsla.

I samband med att mannen dömdes i tingsrätten träffade SVT två av dem som varit en del i att brotten uppdagades och som båda tror att det kan finnas betydligt fler offer. Så här lät det:

Sänkt straff

Mannen dömdes mot sitt nekande och valde att överklaga domen. På fredagen meddelades hovrättens dom.

Hovrätten dömer mannen för tre fall av våldtäkt och två fall av sexuellt ofredande. Med hänsyn till att mannen blivit avskedad från sitt jobb bestäms fängelsestraffet till tre år och fyra månader.

– Även om vi har kommit fram till att situationen för de asylsökande männen inte når upp till kravet på en särskilt utsatt situation har den RFSL-anställde på ett förslaget och hänsynslöst sätt utnyttjat den svåra situation männen befunnit sig i, säger Christina Brobacke, hovrättsråd och ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

Vill att fallet prövas i HD

Han frikänns från åtalet för två våldtäkter. Hovrätten menar att det inte är styrkt att deltagandet varit ofrivilligt. Detta menar målsägandebiträde Majeed Alnashi, som företräder mannen vars åtal ogillades, är att inte räkna in i vilket syfte orden var sagda.

– Ord som är sagda i förtvivlan kan inte tolkas som frivillighet på något sätt. Han sa ungefär ”varsågod gör vad du vill” men han sa det i syfte att han hade gett upp, inte att det var okej, säger Alnashi till SVT Nyheter Stockholm och fortsätter:

– Jag tycker att straffet är förvånande. Det är fortfarande lågt. Men nu hoppas jag att vi kan få en prövning i Högsta domstolen för att få det klart var gränsen för frivillighet går, eftersom tingsrätten gjorde en annan bedömning än hovrätten.

Kan finnas fler utsatta

Efter att åtal väcktes tillkom sex misstänkta nya offer. Även här rör misstankarna våldtäkt och sexuellt ofredande, och ytterligare en förundersökning har inletts.

I videon hör du RFSL:s ordförande i Stockholm kommentera dagens domslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.