Hör inspelningen från ett samtal mellan de två berörda släkterna. Foto: SVT/TT

Dom efter hedersrättegången – bröderna från Södertälje frias

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen i fallet där två bröder från Södertälje stått åtalade för olaga frihetsberövande och försök till grov utpressning efter att ha kidnappat en läkare som de menat haft en relation med en gift kvinna i brödernas släkt. Tingsrätten menar att det inte går att styrka brotten och bröderna frias från misstankarna.

Det var i höstas som läkaren, enligt åklagaren, skulle ha kidnappats i Södertälje och sedan misshandlats och dödshotats av kvinnans släktingar. Bröderna skulle även ha krävt läkaren och hans familj på en miljon kronor för ”besudlad heder”.

– Det finns gott om bevisning för det här händelseförloppet och målsägandes vittnesmål stöds av den bevisning som åberopats, sa kammaråklagare Veronica Närfors när rättegången inleddes.

Bevisningen har bland annat bestått av hemliga inspelningar där tydliga hot skulle ha uttalats.

Släpptes fria i väntan på domen

Eftersom att Södertälje tingsrätt inte kunde garantera säkerheten hölls rättegången i säkerhetssalen på Stockholms tingsrätt och den inleddes med att målsägande lämnade rättssalen på grund av att han kände sig otrygg.

Rättegången avslutades den 19 december och bröderna släpptes på fri fot i väntan på domen. I dag kom den.

Bröderna frikänns från misstankarna gällande olaga frihetsberövande och försök till grov utpressning. Den ena brodern döms dock för misshandel, en gärning som han har erkänt.

– Eftersom de släpptes på fri fot så var det ju väntat att de skulle frikännas från de allvarliga misstankarna, säger den ena broderns försvarsadvokat Christian Oxhamre.

Inspelningarna styrker inte brott

I domen står det bland annat att läkaren ”berövats friheten genom att under hot och påtryckningar sätta sig i bilen och att de tvingat honom att kvarstanna i bilen är genom denna utredning inte styrkt.”

I skuldfrågan gällande försök till grov utpressning menar tingsrätten att de tilltalade inte ställer några krav på betalning i inspelningarna. I domen står följande: Enligt översättningen synes parterna varit överens om att lösa saken genom en ”skiljedom”.”

I inspelningarna hörs även de inblandade diskutera att ses på nytt för att diskutera saken närmare.

Åklagaren har inte kunnat nås under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.