En försening på sex veckor kan vara nog för att häva köpet av en nyproducerad lägenhet, enligt en ny dom. Foto: TT

Domstol häver lägenhetsköp efter försening

Publicerad

Stockholms tingsrätt slår fast att en försening på sex veckor av inflyttningsdatum för en nyproducerad lägenhet räcker för att häva köpet, skriver Svenska Dagbladet.

En kvinna som hade skrivit på ett förhandsavtal och betalat handpenning skulle ha flyttat in i slutet av 2017, men fick veta att hon skulle få vänta mellan sex och tio veckor. Fastighetsbolaget döms nu att betala tillbaka 50 000 kronor i handpenning samt ränta.

Byggbolagen hävdar oftast att köpen inte går att häva, hur försenat färdigställandet av bostaden än blir. Tingsrättens dom kan nu bli vägledande i många tvister mellan fastighetsbolag och köpare.

– För de många som drabbas av förseningar i nyproduktionen är detta som ljuv musik, säger bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla till SvD.

Enligt domen kan både försenat upplåtelseavtal och försenat tillträde – samt andra faktorer där lägenheten inte motsvarat det utlovade – vara skäl att häva bostadsköp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer