Nej till nya Slussen

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen säger nej till de omstridda planerna på nybyggnationer vid Slussen i Stockholm.

Domstolen har kommit fram till att ägarna till det så kallade Glashuset, som vetter ut mot Strömmen, lider ekonomisk skada. Fastighetens värde sjunker om hus byggs framför den glasade fasaden.

Staden kan nu överklaga domen till Mark- och miljööverdomstolen. Om den också skulle säga nej måste staden börja om från början med planarbetet.

”Vi överklagar”

– Nu behöver vi sätta oss in i varför Mark- och miljödomstolen kommit fram till en annan bedömning än vad vi och även länsstyrelsen gjort. Sedan kommer vi att lämna in ett överklagande till Mark- och miljööverdomstolen, säger Andreas Burghauser, som är projektchef för Slussen, till ABC.

ABC: Hur påverkar detta tidsplanen?

– Inte alls. Vi har räknat med att detaljplanen överklagas även i nästa instans. Så arbetet rullar på som det är tänkt. Just nu håller arbetar vi med att bygga bullerskydd för omkringliggande fastigheter.

Staden konstaterar att 156 av de totalt 157 överklagandena avslogs av Mark- och miljödomstolen. Det enda överklagandet som gått igenom gäller de kontor, restauranger och affärer som var tänkta att byggas ovanpå Stadsgårdsleden – framför Glashusets panoramafönster.

Jätteprojekt

För ganska precis ett år sedan klubbade kommunfullmäktige i Stockholms stad att hela Slussen ska byggas om.

Jätteprojektet innefattar en ny vägbro mellan Söder och Gamla stan, en ny bussterminal och nya kontors- och affärsfastigheter. Dessa byggnader skulle bidra till finansieringen av Nya Slussen.

Kulturhistoriskt värde

Mark- och miljdomstolen i Nacka konstaterar i sin dom att alla som investerar i centralt belägna fastigheter i Stockholm får räkna med att byggnadernas omgivningar kan förändras radikalt, och därmed också värdet.

Men, fortsätter domstolen, Glashuset bedöms ha ett betydande kulturhistoriskt värde och utgör ett viktigt inslag i stadsbilden. Med fyra till sex våningar höga byggnader framför kommer Glashuset inte längre att ha denna överordnade roll i stadsbilden.

TT hyresgäster

Med de skyddsbestämmelser som finns för glasfasaden kan Glashusets ägare, kommanditbolaget T-Bodarne, heller inte ha räknat med att det skulle byggas framför huset. I det här fallet väger bolagets enskilda intresse tyngre än det allmänna intresset av fyra nya byggrätter, enligt domen.

Nuvarande hyresgäster i Glashuset är bland andra Tengbom, Telenor, TT och Proventus. Kommanditbolaget T-Bodarne ingår i fastghetskoncernen Atrium Ljungberg.

Kevius: Förvånande

Stadsbyggnadsrådet i Stockholm, Regina Kevius (M), tycker att domstolens utslag är förvånande:

– Den detaljplan som kommunfullmäktige klubbade igenom för ett år sedan tycker vi är väldigt bra. Vi reviderade ju förslaget ganska rejält när det kom åsikter om siktlinjer. Vi tog bort hus, lade till en park och förbättrade för gång- och cykeltrafikanter. När nu domstolen upphäver beslutet med motiveringen att man inte kan bygga framför ett annat hus blir jag väldigt orolig. Vi har ju så många andra hus på gång i Stockholm.

Vilka konsekvenser får domen för Slussenprojektet?

– Vi har räknat in en överklagandeprocess, så jag hoppas att projektet inte fördröjs. Vi räknar med att sätta spaden i jorden 2014. Vi vill inte börja om med hela processen.

En ombyggnad av Slussen har diskuterats i ett par decennier. Att en central del av detaljplanen nu stoppats får ses som ett rejält bakslag för dess pådrivare.

– Vi måste analysera domen, för det var väldigt oväntat att domstolen upphäver med anledning av byggrätten framför Glashuset, säger Regina Kevius.

S tror på fler bakslag

– Domslutet är ett gigantiskt bakslag för projektet, och jag tror att det blir fler bakslag. Om planen inte vunnit laga kraft och vi inte kommit överens över blockgränsen blir Slussen en valfråga 2014, säger oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slussen

Mer i ämnet