Dracula återuppstår på Operan

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen fylls Operan med blodtörstiga vampyrer när Dracula har världspremiär. I nästan tre år har kompositören jobbat med materialet.
– Frågan är om jag någonsin vågar skriva en opera igen, säger Victoria Borisova – Ollas.

Musikaliskt sitter allt när SVT Nyheter Stockholm besöker Operans stora scen. Endast smink, peruker och några tekniska detaljer återstår när sångare och orkester repeterar tillsammans för första gången.

Hela inslaget kan du se i SVT Play.

Det är kärlek, passion och framför allt blodtörst som dominerar scenen. Dracula är knappast en okänd historia men det är första gången den sätts upp som opera.

Flera års arbete

Musiken står kompositören Victoria Borisova – Ollas för. Hon kommer ursprungligen från Vitryssland men är sedan länge bosatt i Stockholm och är en av våra internationellt kända nutida kompositörer. Trots att hon tidigare har komponerat ett trettiotal verk så var det ingen självklarhet att skriva en opera.

Nästan tre år tog det för Victoria Borisova Ollas att färdigställa materialet. Foto: SVT

– Först sa jag att jag inte var intresserad eftersom svenska inte är mitt språk. Det är svårt att skriva på ett främmande språk, berättar hon.

”Noterna förvandlas till människor”

Men trots den skräckinjagande tanken på att skriva en opera, kände hon ändå något extra inför Dracula. Sagt och gjort, knappt tre år senare var musiken färdig.

– Det var värt tiden, men det var väldigt mycket jobb. Det är roligt att nu få se noterna förvandlas till människor, berättar Victoria Borisova – Ollas.

Hennes musik beskrivs som filmisk och med avancerad teknik på scenen hoppas nu Operan locka till sig en ny publik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer