Dramatisk ökning av bemanningssjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på sjuksköterskor får konsekvenser. När sjuksköterskor är missnöjda med sina arbetsförhållanden går allt fler till bemanningsbranschen och det blir dyrt för landstinget.

Elimia Hargots arbetsförhållanden på Karolinska Universitetssjukhuset gjorde att hon slutade som sjuksköterska där. Som allt fler av hennes kollegor började hon istället arbeta för ett bemanningsföretag. Friare arbetstider och 10.000 mer i plånboken varje månad.

– Det har funnits en stor problematik inom vården och det vet hela det svenska folket om. Det handlar om lönen. Men det som många sjuksköterskor säger ifrån om nu är arbetsmiljön. Man kan inte styra sitt schema och tvingas jobba röda dagar. Vi har öppet 24 timmar om dygnet och så kommer det alltid att vara, men att jobba tre skift, helger och natt är inte hälsosamt. Det måste ske en förändring på plats så att vi har tid för att återhämta oss, säger sjuksköterskan Elimia Hargot.

Brist på sjuksköterskor

– Vi har brist på sjuksköterskor. Där måste vi se till att vi har fler sjuksköterskor i tjänst och annan personal som avlastar sjuksköterskorna. Ett exempel är att ta in undersköterskor och kuratorer så att sjuksköterskorna kan jobba med det de är absolut bäst på, säger personallandstingsrådet Peter Carpelan.

Svenska sjuksköterskor som tidigare jobbat i Norge får nu nästan lika bra betalt i Svenska bemanningsföretag. De senaste åren har det skett en explosion inom bemanningsbranschen i sjukvården. I hela Stockholms län har det ökat 2,6 gånger till 406 miljoner kronor. Karolinska Sjukhuset har ökat mest. Där var den inhyrda personalen 14,5 gånger fler 2014 än 2010.

Fastanställd kostar två tredjedelar

En anställd sjuksköterska kostar Karolinska sjukhuset två tredjedelar av vad en bemanningsanställd sjuksköterska kostar.

Runt årsskiftet blev det totalstopp för bemanningsanställda. Vården klarade dock inte av att täcka behovet och nu tas bemanningspersonal in igen. I april hade Karolinska sjukhuset minskat kostnaden med 45 procent jämfört med 2014, men jämfört med 2013 är det fortfarande en stor ökning.

– Då är det bra att kunna komplettera med bemanningsföretag för tillfälliga lösningar och tillfälliga arbetstoppar. Men ambitionen från vår sida är att ha så stor andel fast personal som möjligt, säger Peter Carpelan.

Ser problem

Elimia Hargot tycker att det är en fantastisk möjlighet att jobba som bemanningssjuksköterska, men ser också problem när de blir allt fler.

– Som bemanningssjuksköterska försvinner beprövad vetenskap som är anpassad för just de patienterna på den avdelningen. Som bemanningssjuksköterska har jag inte möjlighet att plocka upp sådant på alla avdelningar där jag jobbar. Kontinuiteten försvinner. Det är inte bra och det är för dyrt, även om vi ska ha en bra lön, säger Elimia Hargot.

– Man måste samtidigt komma ihåg att det är 1,8 procent av den totala kostnaden som går till bemanningssjuksköterskor. Men jag håller med om att utvecklingen är kostnadsdrivande och det är givetvis inte bra, säger Peter Carpelan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.