Dödskjutning i en portuppgång i Hjulsta i maj 2021. Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Dramatisk ökning av skjutningar på allmän plats i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Närmare nio av tio skottlossningar i Stockholms län sker på allmän plats. Det visar en kartläggning som SVT gjort. Det är en ökning med över 34 procent jämfört med samma period 2018. De allra flesta sker i utsatta områden och här dör också flest av vapenvåldet.

– En förklaring är att det är många unga, oerfarna narkotikapåverkade personer som inte kan hantera vapen som skjuter i de här områdena, säger regionpolischef Mats Löfving.

Hittills i år har 19 personer mist livet i dödskjutningar i Stockholms län. Det är drygt hälften av landets totala antal dödsoffer för vapenvåldet och flest per capita. Samtidigt sticker länet ut med flest skjutningar på allmän plats och i tättbebyggt område vilket ökat markant under de senaste fyra åren, visar SVT:s kartläggning.

Utsatta områden hårt drabbade av dödsskjutningar

Hjulsta i nordvästra Stockholm har drabbats hårt av det dödliga skjutvåldet. Sedan maj har tre män dött och ytterligare en skadats allvarligt i stadsdelen – som är en av Stockholms utsatta områden. De utsatta områdena i Stockholm är också överrepresenterade i statistiken över skjutningar i länet.

Fakta

Så här gjorde vi databasen

Polisen för statistik över skjutningar i samhället. SVT har fått ta del av några av dessa uppgifter och har gjort en databas. I databasen finns bland annat uppgifter om brottsdatum, tidpunkt, om någon skadats eller avlidit, adress, typ av plats och geografiska koordinater.

Databasen har varit utgångspunkten i den granskning som vi har gjort när vi har tittat på var och när skjutningar har skett. Vi har velat få svar på viktiga frågor: Har skjutningarna ökat över tid? Kan vi se något mönster i var det skjuts? Har det blivit vanligare att det skjuts i tättbebyggda områden? Har antalet skjutningar ökat i våra storstäder eller på andra håll i landet? Utifrån databasen har vi sammanställt tabeller och statistik för att svara på frågorna.

Det kan finnas brister i polisens databas. I till exempel inrapporteringar kan det finnas felkodningar. På grund av detta har vi valt att begränsa vårt statistikuttag från och med 1 januari 2018.

Om du har hittat något fel i databasen, vänligen kontakta datajournalistik@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet