Susanna Lundström, biträdande bibliotekschef, berättar hur droger sålts i böcker på Tensta bibliotek. Foto: SVT

Tensta bibliotek: Droger säljs i böcker

Publicerad

Böcker som använts för att överlämna pengar och cannabisdoft i lokalen. På Tensta bibliotek har droghandel skett mer eller mindre öppet, och biblioteket riskerar att tvingas stänga ner om handeln inte tar slut.

De senaste månaden ska droger sålts mitt framför ögonen på personalen på Tensta biblitotek, något som P4 Stockholm var först att rapportera om. På biblioteket har man uppmärksammat droghandel utanför biblioteket tidigare men just i bibliotekets lokaler blev det tydligt när personalen såg pengar och narkotika byta händer.

– I övrigt har vi observerat att pengar och narkotika byter ägare i böcker, säger Susanna Lundström, biträdande bibliotekschef.

Biblioteket mer utsatt

Susanne Lundström tror att droghandeln flyttat in i biblioteket på grund av att det blivit mer utsatt när många verksamheter flyttat ut från Tensta träff i väntan på renovering. Och ensamma i byggnaden blir biblioteket mer utsatt för droghandeln som annars pågår utanför.

– Det är kallt ute och det finns övervakningskameror i större utsträckning i området, säger Susanne Lundström.

Kan tvingas stänga

På grund av den osäkra arbetsmiljön har man nu börjat prata om att behöva stänga biblioteket tillfälligt. Men man hoppas att de åtgärder man redan tagit ska fungera, bland annat ökad polis- och ordningsvaktnärvaro.

– Vi försöker se positivt på de samarbeten som vi nu inlett och hoppas på en bra framtid här i Tensta, säger Susanne Lundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer