Foto: Lars Pehrson / TT

Drönare stoppade flyg från Bromma

Uppdaterad
Publicerad

Bromma flygplats tvingades stoppa trafiken under en halvtimme när två drönare flög i närheten av flygplatsen. Sex avgångar blev försenade och omkring 400 passagerare drabbades.

Larmet om att drönarna flög nära Bromma flygplats kom in 10.15 på lördagen.

– Exakt var de befann sig visste vi inte men konsekvensen blir att vi måste stänga av enligt Luftfartsverkets regler, säger Swedavias pressinformatör Åsa Öhman.

400 försenade resenärer

Enligt Swedavia blev sex plan som skulle lyfta stående under den halvtimme då trafiken var avstängd. Omkring 400 resenärer har drabbats av förseningarna.

– Vi ser väldigt allvarligt på de här situationerna. Drönare blir allt vanligare och som flygplats är det inte alls bra när vi tvingas stänga vårt luftrum på grund av dem, säger Åsa Öhman.

Klockan 10.45 kunde Swedavia återuppta flygtrafiken efter att polisen hade gett klartecken. Då hade polisen hittat dem som styrt de två drönarna i närheten av Hagaparken.

”Förarna är identifierade och anmälan angående brott mot luftfartslagen kommer upprättas” skriver Stockholmspolisen på sin hemsida.

Brott mot luftfartslagen

För att flyga drönare inom de kontrollzoner som finns i luftrummet kring flygplatser krävs ett särskilt tillstånd från Luftfartsverket. I Stockholm sträcker sig zonen över i stort sett hela staden.

– Det är otillåtet att blanda UAV:er utan tillstånd med vanlig flygtrafik och därför måste vi stänga luften för att kunna hålla flygsäkerheten i sådana här situationer, säger Anders Carlsson, operativ chef för flygtrafikledningen på Bromma flygplats.

Växande problem

Det här är tredje gången som Bromma flygplats stoppar trafiken på grund av att en drönare flyger för nära flygplatsen.

– Försäljningen av UAV:er har exploderat i handeln de senaste året. Just nu är de en av våra största risker mot flygsäkerheten, säger Anders Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.