Demonstranterna kräver bland annat mindre barngrupper och likvärdiga lönder i landet. Foto: TT

2 000 demonstrerade för bättre arbetsmiljö i förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagseftermiddagen samlades drygt 2 000 anställda, och anhöriga till barn i förskolan för att gå i ett demonstrationståg från Raoul Wallenbergs torg till Mynttorget i Gamla stan. Personalen protesterar mot arbetsmiljön i förskolan och att barnen blir lidande.

– Helt galet bra, över alla förväntningar. En sådan stor uppslutning. I tåget gick både mor- och farföräldrar med sina barn och barnbarn och så klart barnskötare och förskollärare, säger Annicka Järking förskollärare och administratör Förskoleupproret.

Förskoleupproret har i flera år arbetat med att försöka förbättra villkoren inom svensk förskola. I och med kampanjen #pressatläge har över 1 500 berättelser skickats till de tre initiativtagarna från hela landet. 

”Hoppas på systemförändring”

Allifrån chefer, till vårdnadshavare och personal vittnar om en alltmer ohållbar situation på förskolor runt om i landet.

– Jag hoppas på en systemförändring i förskolan. Att cheferna får göra det de är bra på, och att vi får ta hand om barnen på det sätt som det är tänkt. Men på grund av för stora barngrupper och brist på personal blir det idag mest ren barnpassning. Pedagogiken går förlorad säger Annicka Järking.

Kräver mindre barngrupper

– Vi känner att vi nu öppnat ögonen på flera politiker och är inbjudna till riksdagen för fortsatta samtal.

Förskoleupproret har enats kring några punkter där de nu kräver mindre barngrupper, och fler vuxna i dessa, samt likvärdiga löner i landet.

– Bra här i Stockholm kan lönen variera fyra till fem tusen beroende på om du bor i en rik eller fattig kommun, vilket vi inte tycker är ok, säger Annicka Järking.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.