Dubbelt så många unga söker våldtäktsvård

Uppdaterad
Publicerad

Antalet unga som vänder sig till akutmottaningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm har fördubblats under första halvåret 2017, jämfört med samma period förra året.

Totalt sökte 392 personer till mottagningen och en femtedel, ungefär 78 personer, var under 18 år, skriver tre läkare och en psykolog från sjukhuset på DN Debatt.

Enligt skribenterna följer annan statistik för hela landet samma mönster och de kräver bland annat mer förebyggande arbete och ökad kunskap om våldtäkter inom vården.

”Förövarna är i de flesta fall deras pojkvänner, kompisar och nya bekantskaper på exempelvis fest. Relationen till förövaren försvårar flickornas beslut att anmäla.”

I artikeln välkomnas förslaget om en ny lagstiftning som tydliggör att samtycke är en förutsättning för en sexuell relation – något som regeringen utlovade under en presskonferens i söndags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.