Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ebba Östlin om hur hon ser på tiden efter att hon röstades bort som Socialdemokraternas toppolitiker i Botkyrka, och varför hon undvikit att prata med media under veckorna efter bortröstningen. Foto: SVT

Ebba Östlin (S): ”Handlar om var man har sina lojaliteter”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en turbulent tid inom Socialdemokraterna i Botkyrka så berättar nu den förra gruppledaren och kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin om den senaste tidens strider i partiet. Schismen handlar om stängda ABF-fritidsgårdar och synen på Ebba Östlins ledarskap.

– För mig handlar det om var man har sina lojaliteter – hos Botkyrkaborna eller någon annanstans, säger Ebba Östlin.

Ebba Östlin (S) var högsta ansvariga politiker i Botkyrka kommun i flera år, tills hon nyligen blev bortröstad av sina egna partikamrater.

Maktkamp inom S i Botkyrka

En mycket infekterad strid tog vid, där ena sidan hävdade att det handlade om hennes ledarstil, medan andra kallade det en kupp, att det rörde sig om att kommunen stängt ner flera fritidsgårdar och att kriminella var inblandade.

Ebba Östlin kan bli vald igen

Händelsen har utretts av Socialdemokraterna i Stockholmsdistriktet men enligt utredningen hittade man inga bevis på fel.

Ebba Östlin avgick tidigare i februari men kan bli vald till gruppledare igen i mars. Då har Botkyrkas socialdemokrater årsmöte och flera S-föreningar har nominerat Östlin.

SVT: Kommer du fortsätta sitta i kommunfullmäktige om du inte blir gruppledare och kommunstyrelsens ordförande?

– Ja, jag är folkvald och personkryssad i valet så min plats i kommunfullmäktige är inte kopplad till mitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande, säger Ebba Östlin.

Hör henne berätta om tiden efter stridigheterna  i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet