– Det behöver inte betyda att de byter sida i allt, det det kan ju finnas uppgörelser, säger Marja Lemne, statsvetare Södertörns högskola. Foto: SVT

Statsvetare: ”Ett effektivt sätt att eliminera SD att vara tunga på vågen”

Uppdaterad
Publicerad

Tre dagar efter valet är det oklart hur Stockholms stad ska styras. Inget av blocken har egen majoritet och igår meddelade Miljöpartiet att de har inlett samtal med samtliga partier utom SD i kommunfullmäktige.

– Ett samarbete skulle vara effektivt sätt att eliminera Sverigedemokraternas möjligheter att vara tunga på vågen, säger statsvetare Marja Lemne på Södertörns högskola.

Förhandlingarna om makten och vem som vill samarbeta med vem pågår i Stockholms stadshus. Enligt det preliminära valresultatet får det röd-grön-rosa blocket 48 mandat, alliansen 45 mandat och Sverigedemokraterna 8 mandat och blir därmed vågmästare.

MP för nu samtal med samtliga partier utom SD. 

– Vi vill skapa ett stabilt styre där vi får igenom så mycket grön politik som möjligt samtidigt som vi säkerställer att SD inte får något inflytande över politiken, kommenterar Daniel Helldén (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

”Effektivt sätt att eliminera SD”

Efter att ha styrt Stockholms stad tillsammans med S, V och Fi i fyra år skulle ett samarbete med alliansen innebära att Miljöpartiet byter sida. Statsvetare Marja Lemne på Södertörns högskola menar att ett samarbete skulle vara effektivt sätt att eliminera Sverigedemokraternas möjligheter att vara tunga på vågen.

– Det måste vara det som ligger bakom men det behöver inte betyda att de byter sida i allt, det det kan ju finnas uppgörelser, säger Marja Lemne.

Kan uppfattas som ett svek

Samtidigt poängterar hon att inleda ett arbete med alliansen i Stockholms stadshus skulle kunna uppfattas som ett svek trots att partiet från bildandets början sagt att man inte håller sig till höger eller vänster.

– I Stockholm har man de senaste tio åren uppfattat som att de är en del i vänstern, något som är förstärkt efter koalitionsregeringen på riksplanet och det bryter man nu, säger hon.

”Viktigast att få igenom vår politik”

Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom betonar att det viktigaste för Miljöpartiet är att få igenom sin politik, inte vem man samarbetar med.

– Miljöpartiet är ett samarbetsparti och vi har en historia av att samarbeta både åt höger och åt vänster för att få igenom vår gröna politik. Men jag ser det som högst osannolikt att vi skulle få igenom mer av vår politik om vi samarbetar med ett parti som vill bygga motorvägar och förbjuda tiggeri, säger Hedda Berkesand, språkrör Grön ungdom Stockholm.

När det gäller tiggerifrågan berättade Moderaternas Anna König Jerlmyr under onsdagen att partiet släpper kravet på tiggeriförbud.

Uppfattas om fyra år

Men hur samtalen i stadshuset kommer att påverka Miljöpartiet i framtiden är svårt att sia om, säger Marja Lemne.

– Det är fyra år till nästa val och de kanske får igenom en massa frågor. Vi vet ju inte heller vad det handlar om. Om det är en koalition eller uppgörelser som att stödja budget och vissa centrala frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.