Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter alla it-problem – driftsstopp i 24 timmar på Nya Karolinska

Publicerad

Efter alla problem med it-systemet på Nya Karolinska kommer sjukhuset genomföra ett driftsstopp av nätverket under 24 timmar med start klockan 10 på måndagsmorgonen. Operationer som var tänkta att ske på Nya Karolinska under de här 24 timmarna har planerats om, och en del ambulanser kommer även att omdirigeras till andra sjukhus.

Rapporterna om problem med it-systemet på det nya sjukhuset har varit många sedan invigningen i november 2016. Nu har det gått så långt att sjukhuset inför ett driftstopp av nätverket under ett dygn. Under tiden befinner sig sjukhuset i planerat stabsläge.

Förutom själva arbetet med den hårdvara som ska bytas kommer också flera olika tester att genomföras för att säkerställa att allt fungerar. Under driftstoppet kommer sjukhuset att vara öppet men manuella rutiner kommer att gälla för verksamheterna i den nya sjukhusbyggnaden.

– Vi är förberedda och har planerat för manuella rutiner. Verksamheterna, it-avdelningen och staben har haft ett nära och väl fungerande samarbete, säger Marie Bennermo, chefläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Involverar fler sjukhus

Enligt Karolinska är patientsäkerheten högsta prioritet och antalet patienter som vårdas i den nya sjukhusbyggnaden kommer att minimeras under dessa det dygn driftsstoppet råder.

För att klara av all vård kommer det gamla Karolinska sjukhuset och Karolinska i Huddinge att utföra en del av den, och även andra sjukhus i länet kan bli involverade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer