Foto: SVT

Efter den dramatiska branden på Skeppsholmen – nu återställs huset med traditionella metoder

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått nästan gått tre år sedan den ödesdigra branden i Kungliga konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen. Nu pågår ett intensivt renoveringsarbete i det brandskadade huset intill Moderna museet.

– Vi försöker återställa byggnaden med traditionella metoder och material, säger projektledaren Bo Monell.

En intensiv doft av nysågat virke slår emot oss när vi kommer upp till vinden på Kasern II. De sju västklädda timmermännen fogar ihop stora värmländska furustockar med kilar av ek. De flera hundra kilo tunga bjälkarna kommer att utgöra byggnadens nya takstomme.

– Det är förstklassiskt timmermansarbete. Just nu pågår stomarbete i byggnaden, säger Bo Monell projektledare för renoveringen av Kasern II.

Kasern II, eller Båtsmanskasernen som den också kallas, byggdes i början av 1800-talet och inhyste 200 båtsmän. Byggnaden är ett statligt byggnadsminne och ägs av Statens fastighetsverk som har uppdraget att bevara det byggda kulturarvet.

Mycket vatten för att bekämpa elden

Det var på eftermiddagen den 21 september 2016 som räddningstjänsten larmades om en brand i konsthögskolans lokaler. Vid 18-tiden kom beskedet att branden var släckt. Men plötsligt blossade den upp igen och det tog nästan ett dygn innan räddningstjänst uppgav att branden var under kontroll.

– I arbetet med att släcka har det använts väldigt mycket vatten som har runnit genom byggnaden, säger Bo Monell.

Inflyttningsklart i mars

Det första beskedet var att konststudenterna skulle vara tillbaka efter ett år men så blev det inte. Idag säger Statens fastighetsverk att huset ska vara inflyttningsklart i mars nästa år. 

– Den största utmaningen har varit att få undan det brandskadade materialet, mögel och fukt. Det har varit mycket svårt och det fanns en fara att byggnaden skulle rasa, säger Bo Monell.

Statens godkännade

Att återställandet av byggnaden har dragit ut på tiden beror bland annat på att staten måste godkänna finansieringen, berättar projektledare Bo Monell.

Budgeten för renoveringen ligger på 150 miljoner kronor men enligt Bo Monell har det inte funnits några billigare alternativ.

– Om vi använt stål som väger mer än trä så hade de bärande yttermurarna inte klarat belastningen.

Branden den 21 september 2016 syntes över stora delar av Stockholm. Foto: Daniel Furman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.