Under tisdagen bekräftade åklagaren att skjutningen av Shayan troligtvis var en felskjutning. Foto: Privat/TT

Efter dödsskjutningen av lärarstudent – man åtalas: ”Sannolikt en felskjutning”

Uppdaterad
Publicerad

I höstas sköts 22-åriga lärarstudenten Shayan Gaff ihjäl i Segeltorp centrum och det handlar högst sannolikt om en ”felskjutning”, enligt kammaråklagaren. Nu väcks åtal för mord och mordförsök.

Det var den 21 oktober 2018 som Shayan Gaff sköts ihjäl på nära håll bakifrån, av ett stort antal skott med automatvapen. Han var på väg från en restaurang tillsammans med sin 20-åriga kusin.

– Det finns ingenting i utredningen som tyder på att det fanns en hotbild mot vare sig den mördade mannen eller hans kusin. Mordet är högst sannolikt en felskjutning, dvs mordoffret var troligtvis inte det tilltänka offret, säger kammaråklagare Anna Stråth vid åklagarkammaren i Södertörn.

Shayan ska ha varit vaken och vid medvetande när han kom till sjukhuset. I förhör framkommer att han varit oförstående till varför han blivit skjuten och att han lidit avsevärt. En dryg timme efter att han skjutits dog Shayan.

Utseendemässigt lik man som senare sköts ihjäl

Nu väcks åtal mot en man som genom teknisk bevisning – däribland DNA – knyts till kulsprutepistolen och till den scooter som ska ha använts vid flykten. I scootern påträffades vapnet och magasin.

Mannen åtalas för mord och mordförsök, men även för grovt vapenbrott från ett annat tillfälle. Den misstänkte nekar till brott.

En knapp månad senare sköts ytterligare en man ihjäl med automatvapen. Mannen misstänks var det tilltänkta offret och ska ha varit ”utseendemässigt lik” Shayan – varför ”förväxlingsrisk förelåg”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.