Hör vad politikerna har att säga om kritiken mot NKS Foto: Sandra Kjellström/SVT

Efter kritiken mot NKS: Vem bär ansvaret?

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har det kommit mycket kritik mot planeringen och bygget av Nya Karolinska, både när det gäller finanserna och själva besluten. Förra veckan kom Stockholms universitet efter en lång utvärdering av hela processen med svidande kritik mot regionen. Men när det gäller vem som bär ansvaret är regionens politiker inte överens.

Diskussionerna om ett nytt sjukhus började redan på 90-talet. 2008 beslutade dåvarande landstingsfullmäktige att bygga Nya Karolinska. Sedan dess har det varit konstant kritik om dyra konsulter, höga kostnader, odemokratiska beslut och mycket annat, något som bekräftas av utvärderingen från Stockholms universitet.

Nu sitter andra politiker i regionfullmäktige och det är svårt att utkräva ansvar för alla problem och kostnader som uppstod, enligt professor Göran Sundström.

Hör vad finansregionrådet Irene Svenonius (M) och oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.