Dick Gräsman är snöröjare i Täby. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter kritiken: Snöröjarna slår tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om förra veckans bristande snöröjning fortsätter. SVT Nyheter Stockholm har träffat snöröjaren Dick Gräsman i Täby som tycker att det är dags att skulden läggs på kommunerna.

Debatten om förra veckans bristande snöröjning fortsätter. SVT Nyheter Stockholm har träffat en snöröjare i Täby norr om Stockholm som menar att kommunerna prioriterat bort snöröjningen.

Jobbat tre dygn på raken

De senaste tre dygnen har Dick Gräsman och hans kollegor jobbat mer eller mindre dygnet runt. 

– Det har varit kaotiskt, vi gör ju vad vi kan och lite till, säger Dick Gräsman, snöröjare i Täby. 

Att snöröjningen var så försenad och bristfällig efter förra veckans snökaos ledde till en intensiv debatt om vad som gått snett. Dick Gräsman tycker att debatten har missat målet:

–Debatten är snedvriden för det är kommunerna som har ansvaret och de har inte kontrakterat tillräckligt med snöröjare, säger Dick Gräsman. 

Han jämför med 80- och 90-talet och tycker att kommunerna prioriterar bort snöröjningen nuförtiden när de chansar efter de senaste årens milda och ”gröna” vintrar.

Resultat viktigare än metod

Täby kommun lägger skulden hos entreprenörerna. Här har upphandlingen skett genom en så kallad ”funktionsupphandling”. Det innebär att man inte angett hur många plogbilar som ska finnas tillgängliga utan man har istället satt upp krav på hur vägarnas skick ska vara. Hur plogningen sedan genomförs är upp till entreprenören själv att avgöra.

– Kommunen är självklart mycket aktiva med att följa upp så att man verkligen efterlever de här kraven, och den här veckan har entreprenören inte gjort det, konstaterar Poa Collins, trafikmiljöchef i Täby kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snörekord i Stockholm

Mer i ämnet